Muistatko? Nämä ohjelmat ovat viihdyttäneet suomalaisia vuosikymmenien aikana

Aarre Elo on ollut mukana kaikissa television historian käännekohdissa.
Julkaistu 21.03.2012 14:30

Aarre Elo on yksi suomalaisen viihteen keskushahmoista. Hän kertoo 60 vuoden kokemuksella näkemyksensä siitä, mitkä ovat olleet merkittäviä käännekohtia suomalaisen viihteen historiassa.

Radion kulta-aika

– Sotien jälkeen viihtymisen tarve oli erittäin voimakasta, Aarre Elo sanoo.

Viihteen tekemiseen ryhdyttiinkin panostamaan toden teolla. Ennen television aikakautta radion viihdeohjelmat olivat merkittäviä.

Elo mainitsee radioviihteen tekijöistä Aune Ala-Tuuhosen ja Antero Alpolan, jotka esimerkiksi kirjoittivat yhdessä suosittua Kankkulan kaivolla -kuunnelmaa.

Pertti "Spede" Pasanen teki muun muassa Ruljanssiriihi-ohjelmaa, jossa esiintyivät 1950-luvun suuret huumorimiehet. Ruljanssiriihen tunnetuin hahmo oli Leo Jokelan esittämä papukaija G. Pula-aho.

VEK-ryhmä eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla saivat Radio- ja tv-viihteen seuran elämäntyöpalkinnon vuonna 2003.

Televisioviihde

Radioviihteen tyyli heijastui myös televisioviihteeseen.

– Kun televisioviihde alkoi, yksi merkittävin ohjelma oli Tarvajärven Palapeli. Se oli suosittu ja viihdyttävä ohjelma, Elo muistaa.

Elo itse aloitti työskentelyn televisio-ohjelmien parissa Yleisradiossa vuonna 1962. Hän perusti työkavereidensa Jukka Virtasen ja Matti Kuuslan kanssa VEK-ryhmän, jonka tunnetuin ohjelma lienee Lumilinna-komedia. Lumilinna palkittiin vuonna 1965 Montreux'n kansainvälisillä televisiofestivaaleilla parhaana viihdeohjelmana.

– Siinä ajassa meidän tekemämme ohjelmat olivat uraauurtavia, Elo toteaa.

Keskusteluohjelmat

– Kun talk show'n aikakausi alkoi, starttasin Jatkoaika-ohjelman. Silloin VEK päättyi, Elo muistelee.

Elo toimi yhtenä juontajana Jatkoajassa, joka oli ajankohtaisiin asioihin puuttuva keskusteluohjelma. Sitä esitettiin 1960-luvun lopussa Yleisradion TV1-kanavalla joka toisen lauantai-illan viimeisenä ohjelmana.

Jatkoajassa nähtiin väittelyitä, sketsiviihdettä, juoruja ja politiikkaa. Vieraina oli tunnettuja julkisuuden henkilöitä.

Aarre Elo (keskellä) haastattelemassa ohjelman vieraita.

Sketsisarjat

Viihde eli voimakasta buumia 1980–90-luvuilla, jolloin syntyi erilaisia sketsisarjoja. Yleisradiolla esitettiin musiikkipitoista Velipuolikuu-sarjaa, ja MTV3-kanavalla hauskuuttivat Pulttibois-ohjelman hahmot ja hokemat.

Tuona aikana näyttelijät alkoivat aktiivisesti osallistua ohjelman käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen.

– Televisiokenttä panosti viihteeseen, koska sitä oli helppo markkinoida ja myydä, Elo arvelee.

Tosi-tv

Tämän hetken muoti-ilmiö ovat erilaiset tositelevisio-ohjelmat, joissa koulutettujen näyttelijöiden sijasta esiintyvät tavalliset ihmiset.

– En tiedä, osaanko pitää niitä merkittävinä. Henkilökohtaisesti en ole syttynyt niihin, Elo tunnustaa.

Hän toteaa, että tämän päivän ohjelmatarjonnassa määrä on korvannut laadun.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Tuoreimmat aiheesta

Studio55