Muistuttaako kuningatar Elisabetin näköispatsas elokuvahahmo Mrs. Doubtfirea? Taideteos käynnisti kritiikkivyöryn

Kuningatar Elisabetista tehty patsas paljastettiin äskettäin Pohjois-Irlannissa.

Edesmenneestä kuningatar Elisabetista  äskettäin paljastettu taideteos herätti heti närkästystä. Patsas sijaitsee Antrim Castle Gardensissa Pohjois-Irlannissa. 

Erään kriitikon mukaan Elisabetin patsas muistuttaa enemmänkin edesmenneen Robin Williamsin elokuvahahmoa Mrs. Doubtfirea, jota näyttelijä esitti vuoden 1993 elokuvassa nimeltään Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä.  

 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jotkut ovat kritisoineet Elisabetin kasvojen muotoa, asentoa ja kenkiä, ja patsasta on sanottu jopa loukkaavaksi ja naurettavaksi. 

Taideteoksen takana on taiteilija Anto Brennan, jolta Antrimin ja Newtownabbeyn kaupunginvaltuusto tilasi patsaan. Elisabethin veistos sijoitettiin hänen edesmenneen aviomiehensä prinssi Philipin patsaan viereen. Lisäksi heidän rinnalleen lisättiin kaksi pronssista corgi-rotuista koiraa.

– Tämä muistomerkki on pysyvä muistutus hänen omistautumisestaan työlleen, hänen kestävyydestään ja kyvystään yhdistää ihmisiä yli sukupolvien, sanoi Antrimin ja Newtownabbeyn pormestari Neil Kelly.

Apulaispormestari Paul Dunlopin mukaan muistomerkki kuvastaa monarkin intohimoja. 

– Kuningatar Elisabet oli ehkä onnellisimmillaan nauttiessaan ulkoilmaelämästä, erityisesti kävellessään maaseudulla ja viettäessään aikaa koiriensa kanssa, Dunlop kertoi.

Kymmenet ihmiset kertoivat patsaasta närkästyneen mielipiteensä Facebookissa valtuuston julkaisussa

– Kuka tahansa, joka on kuitannut tämän valtuustolta, pitäisi laittaa maksamaan se itse, eikä me veronmaksajat, eräs kirjoitti.

– Hyvänen aika, mikä häpeä. Olen varma, että ihana kuningattaremme ei olisi halunnut tulla ikuistetuksi kumisaappaissa, sanoi toinen.

 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Eräs ihmetteli, oliko valtuusto tilannut saman kuvanveistäjän, joka oli vastuussa jalkapalloilija Cristiano Ronaldon pilkatusta taiteteoksesta, joka paljastettiin Madeiran lentokentällä vuonna 2017. 

Muita tyrmistystä aiheuttaneita teoksia ovat muun muassa New Yorkissa sijaitseva näyttelijä Lucille Ballin pelottavaksi sanottu patsas ja Fulhamin jalkapalloseuran pystyttämä Michael Jacksonin patsas. Molemmat on sittemmin poistettu.

Eräs henkilö ilmaisi myötätuntonsa Brennanille, ja harmitteli, että ihmiset löytävät patsaista vain vikoja, mutta eivät ajattele ollenkaan aikaa ja vaivaa, joka niiden tekemiseen on mennyt.

Antrimin ja Newtownabbeyn kaupunginvaltuutettu Vera McWilliam kertoi BBC:lle, että kriitikoilla on sanomisissaan pointtinsa. 

– Meidän on oltava rehellisiä, se ei muistuta kuningatarta millään tavalla, McWilliam sanoi. 

Neuvosto on vastannut kritiikkiin sanomalla, että taide voi herättää erilaisia mielipiteitä. Se on kuitenkin iloinen yleisesti ottaen myönteisestä vastaanotosta. Valtuusto korosti, että sosiaalinen media saattaa vahvistaa tiettyjä kielteisiä näkemyksiä.

Lähde: The Guardian, BBC

Lue myös:

    Uusimmat