"Murtui paineen alla" – Leijonien olympiavoittajan KHL-lähdöstä erikoisia venäläisväitteitä, seurakaverille huomattavasti tylympää kohtelua

Suomalaishyökkääjä Markus Granlundin päätös purkaa sopimuksensa KHL-seura Salavat Julajev Ufan kanssa saa ymmärrystä Venäjällä. Tilanne on hyvin toinen saman päätöksen tehneen kanadalais-valkovenäläisen Geoff Plattin kohdalla.

Granlund ja Platt purkivat sopimuksensa juuri KHL:n pudotuspelien alla sen jälkeen, kun kotiin pääsy Venäjän Ukrainassa aloittamien sotatoimien takia näytti uhatulta.

28-vuotiaan Granlundin kohdalla Ufa osoitti yllättävää myötämielisyyttä pelaajan äkillistä lähtöä kohtaan. Seura kertoi verkkosivuillaan, että suomalaishyökkääjältä ei vaadita mitään rahallista kompensaatiota sopimuksensa purkamisesta.

Samaa Ufa kertoi tiedotteessaan Plattin kohdalla. Vuonna 2012 Valko-Venäjän kansalaisuuden ottanutta kanadalaista on kuitenkin Sport-Ekspress-lehden mukaan kohdeltu hyvin eri tavalla.

– Puhutaan, että Ufan seurajohto käyttäytyi erittäin kovaa Plattia kohtaan. Sopimusta purettaessa häntä kohdeltiin kuin pelaajaa, joka päättää rikkoa sopimuksensa. Ja se on reilua, kirjoittaa Sport-Ekspressin toimittaja Aleksei Shevtshenko.

Tiedotteessaan Ufa kiitti Plattia ammattisuudesta joukkuetta kohtaan, mutta samaan aikaan mediassa hänen niskaansa sataa syytöksiä.

– Plattin lähtö ei iske Salavatiin millään tavalla. Seura on erittäin ystävällismielinen, ja tätä kaveria ei ikinä tunnettu taisteluhengestään tai rakkaudestaan joukkuetta kohtaan, lataa pelaaja-agentti Shumi Babajev betonmobile-sivustolle.

– Geoffilla on Valko-Venäjän kansalaisuus, hän sai rahaa, eikä häntä pidetty legioonalaisena (ulkomaalaispelaajana). Olen varma, ettei Platt olisi ollut joukkuessa ilman oikeanlaista passia, Shevtshenko yhtyy väitteisiin.

Granlundin psykologinen tila olisi vain haitannut

Miksi sitten Granlundiin suhtauduttiin niin paljon ystävällisemmin? Shevtshenko näkee tämän murtuneen kotimaasta tulevien lähtökehotusten takia. Ufan pelaajista Sakari Manninen, Juha Metsola, Teemu Hartikainen ja päävalmentaja Tomi Lämsä sen sijaan aloittivat pudotuspelit joukkueen kanssa.

– Sanotaan, että Suomesta annetaan paljon painetta KHL-pelaajille ja painostetaan palaamaan kotiin. Tämä on jo liikaa, maailman tilanne huomioon ottaenkin.

– Granlund murtui, muut vielä sinnittelevät, mutta on selvää, että ulkomaalaiset ajattelevat täysin eri tavalla. Markuksen kohdalla seura toimi enemmän humaanisti. Turhaan, varmaankin. Nyt he antoivat signaalin muille legioonalaisille, Shevtshenko jatkaa.

Agentti Babajevin mukaan Ufa ajatteli mahdollisesti, ettei Granlund ollut oikeassa mielentilassa pudotuspeleihin lähdettäessä.

– Häntä tullaan kaipaamaan, mutta nykyisessä tilassaan hänestä tuskin olisi ollut apua. Jos henkilö ei ole psykologisesti valmis, hänen ei pidä mennä jäälle.

Lue myös:

    Uusimmat