Yle muistuttaa, että sillä on oikeus muuttaa kilpailun toteutustapaa.
Musiikintekijät arvostelevat Yleisradiota tavasta, jolla se päätti valita Saara Aallon ensi vuoden euroviisuedustajaksi. Aalto nimitettiin edustamaan Suomea kisoissa ilman perinteistä karsintaa.
Säveltäjien ja sanoittajien etujärjestö Musiikintekijät ry kokee, että muita musiikintekijöitä harhautettiin, koska kilpailun toteutustapa muuttui.
Monien musiikintekijöiden aikaa ja rahaa meni hukkaan heidän valmistellessaan kappaleita kilpailua varten, yhdistyksen toiminnanjohtaja Aku Toivonen sanoo STT:lle puhelimitse.
Uuden musiikin kilpailuun lähetettiin tänä vuonna noin 300 kappaletta. Kilpailun viimeinen osallistumispäivä oli 4. syyskuuta.
Asiasta aikaisemmin kertoneen Helsingin Sanomien mukaan sopimus Aallon valinnasta tehtiin 15. syyskuuta.
– Siinäkö ajassa kaikki 300 kappaletta ehdittiin kuunnella, Toivonen kyseenalaistaa.
Yle: "Ohjelmakonsepti voi olla seuraavana vuonna jälleen erilainen"
Musiikintekijät ry ilmaisi pettymyksensä Ylen toimintaan avoimessa kirjeessä.
Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilénille ja Yle Kulttuuri ja viihteen päällikkö Minna-Mari Parkkiselle osoitetussa kirjeessä Toivonen kysyi, toimiko Yle tilanteessa eettisesti. Hän myös kysyi, miten Yle uskoo musiikintekijöiden luottavan seuraavaan Ylen järjestämään kilpailuun ja niiden sääntöjen pitävyyteen. Lisäksi Toivonen tiedusteli, mistä ja miten Yle valikoi kolme Aallolle tehtyä kappaletta, joista hänen edustuskappaleensa UMK:ssa valitaan.
Ville Vilén vastasi Toivoselle kirjallisesti tänään kertoen, että Ylellä on vastuu ja velvoite tehdä UMK:sta "yleisölle kiinnostava ja viihdyttävä show".
UMK:n avoimen haun kautta ei löytynyt sopivia ehdokkaita, vaikka mukana oli hyviä biisejä, Vilén kirjoitti.
– Halusimme myös katsoa hakuajan loppuun asti, lähtisikö kisaan mukaan alustavasti jo lupautuneita tunnetumpia artisteja. Näistä syistä kilpailun toteutustapa päätettiin muuttaa. Tähän Ylellä on oikeus, ja se on kerrottu UMK:n säännöissä, Vilén kirjoitti.
Vilénin mukaan avoin haku kuuluu kilpailun konseptiin ja on edelleen olemassa. Toisaalta hän myös muistuttaa, että ohjelmakonsepti voi olla seuraavana vuonna jälleen erilainen.
STT pyysi Yleltä haastattelua Musiikintekijät ry:n kirjeen vuoksi. Vilén vastasi kommenttipyyntöön lähettämällä linkin kirjalliseen vastaukseensa.
Musiikintekijät: "Luottamustamme Yleä kohtaan koetellaan"
Musiikintekijät ry kokee, ettei Yle kirjeessään vastannut heidän kysymyksiinsä.
– Ylen vastaus on arrogantti ja väheksyy ja ylenkatsoo suomalaisia musiikin tekijöitä ja heidän sitoutumistaan Ylen julkaisemiin kilpailuihin, Toivonen sanoo.
– Ensimmäinen reaktioni on se, ettei yhteenkään kysymykseen varsinaisesti vastata, hän toteaa.
Kirje ei Toivosen mukaan myöskään vastaa kysymykseen siitä, pitääkö Yle toimintaansa eettisenä. Lisäksi se antaa ymmärtää, että kilpailun toteutustapa voi muuttua taas kerran matkan varrella.
– Edelleenkään emme myöskään tiedä mistä Saara Aallon kappaleet tulevat ja miten ne ovat valikoituneet, Toivonen sanoo.
– Luottamustamme Yleä kohtaan koetellaan nyt kovasti.