Mustion linnan tarina

Lehtikuva/Pekka Sakki
Lehtikuva/Pekka SakkiCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 09.03.2010 15:00(Päivitetty 11.08.2010 12:44)

Kartanon nykyloistoonsa kunnostanut Magnus Linder kertaa ainutlaatuisen kohteen historian.

1550-luvulla Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa päätti, että Mustionjoen rannalle tuli rakentaa rautaruukki.

Vuonna 1751 paikalle saapui Ruotsista vuorimestari Magnus Linder, jonka ammatti oli tarkastaa Suomen rautaruukit. Linder jäi sille tielle. Myöhemmin hänen poikansa, myöskin Magnus, nai ruukinomistajan tyttären ja rakensi Mustion linnan.

− Rakentaminen kesti yhteensä 10 vuotta. Kartano valmistui vuonna 1792, Linder kertoo.

Kartano pysyi 150 vuotta Linderin suvun hallussa. Nykyinen omistaja Magnus Linder vietti lapsuutensa kartanossa aina 10-vuotiaaksi asti.

− Olihan kartano tietysti iso kodiksi, tilaa oli 1000 neliötä. Ei lapsi kuitenkaan katsele asiaa niin. Minulle kartano oli aivan tavallinen koti.

Vuonna 1941 kartano myytiin, ja Linder perheineen muutti sieltä pois.

Muutto pappilaan

Lehtikuva/Martti Kainulainen

Lehtikuva/Martti Kainulainen

1980-luvulla Linder peri tädiltään vanhan pappilan, joka sijaitsi kilometrin päässä Mustion linnasta. Linder ja hänen vaimonsa muuttivat pappilaan asumaan.

− Mietimme vaimon kanssa, että mikäli Mustion linna joskus myydään ja me ostaisimme sen, miten sitä voisi hyödyntää, Linder kertaa.

− Päätimme jo tuolloin, ettei kartanossa voinut enää asua, sen verran siinä on neliöitä. Mitä ihmettä kaksi vanhaa ihmistä tekisi niin suurella talolla?

Kartanon uusi elämä

Lehtikuva/Pekka Sakki

Lehtikuva/Pekka Sakki

Vuonna 1987 suunnitelmista tuli totta, kun Linder osti Mustion linnan takaisin suvun piiriin. Linna oli tuolloin tyhjänä ja varsin huonossa kunnossa.

− Ensimmäinen tehtävämme oli estää linnan romahtaminen. Vuotava katto oli haurastuttanut rakenteita.

Kolme vuotta kului linnan pelastamiseen. Sen jälkeen Linderit alkoivat hankkia huonekaluja ja taide-esineitä, jotka liittyivät kustavilaiseen aikaan.

− Mustion linna on Suomen paras esimerkki korkeatasoisesta kustavilaisesta rakentamisesta. Näin arvokasta rakennusta tulee hoitaa, Linder painottaa.

Linderin uurastus ei ole mennyt hukkaan. Kartano on nykyään yleisölle avoin. Alueella on museo, ravintola sekä viisi hotelliksi kunnostettua rakennusta. Lisäksi Mustion linnassa on mahdollista järjestää kokouksia ja koulutustilaisuuksia.

− Poikani ottaa vastuun linnasta kuukauden sisään. Sitten alkaa uusi Linder-aika, isä Linder toteaa tyytyväisenä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55