Vuosittain vihitään pareja, jotka pistävät erohakemuksen vireille poikkeuksellisen nopealla aikataululla häiden jälkeen, kerrotaan Tilastokeskuksesta.
Avioon astuu vuosittain pareja, jotka hakevat eroa pian vihkimisen jälkeen, kerrotaan Tilastokeskuksesta.
Lyhyimmillään eroon päättyneet avioliitot kestävät puoli vuotta. Esimerkiksi vuonna 2016 tämän pituisia liittoja oli kaksi ja vuonna 2017 kolme.
– Tämän voi tulkita tarkoittavan, että ei siinä kauaa ole kulunut vihkimisen jälkeen, kun erohakemus on laitettu vireille ja heti säädetyn harkinta-ajan jälkeen haettu lopullista eroa, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Timo Nikander.
Lain mukaan avioero on Suomessa kaksivaiheinen. Hakemus jätetään ja tästä alkaa puolen vuoden harkinta-aika. Harkinta-ajan päätyttyä voidaan hakea lopullista eroa.
Lue myös: 12 kertaa naimisiin mennyt henkilö pitää hallussaan Suomen ennätystä – vähintään neljättä kertaa avioituvia useita tuhansia
Lähes 40 prosenttia ensiliitoista päättyy avioeroon
Ensimmäiset avioliitot päättyyvät eroon keskimäärin 10 vuoden jälkeen. Ensimmäinen liitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.
Tilastokeskuksen mukaan avioerojen määrä on vaihdellut 13 000–14 000 kieppeillä vuodesta 1989 lähtien. Avioerojen vuosittainen määrä on vaihdellut ilman selvää suuntaa.
Vuosi 2017 oli kuitenkin toinen vuosi peräkkäin, kun määrä pieneni. Vuoden 2018 tilastoja ei ole vielä julkaistu.
Vuonna 2017 eri sukupuolta olevat solmivat avioliittoja 25 988 ja samaa sukupuolta olevat 554. Eroon päättyi 13 485 avioliittoa. Näistä kahta lukuun ottamatta kaikki olivat avioeroja, joissa puolisot olivat eri sukupuolta.