Muuttolintujen vaarallinen matka on käynnistynyt – satelliittisääksi Sally lentää 10 tuntia ja 330 kilometriä päivässä, lepopaikka Ukrainassa sodan kupeessa

8:58imgMuuttolintujen vaarallinen matka on käynnistynyt
Julkaistu 24.03.2023 20:24
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Muuttolinnut lentävät parhaillaan kovaa kyytiä kohti Suomea, ja etujoukot ovat jo saapuneet pesimäpaikoilleen. Linnun muuttomatka on täynnä vaaroja, ja moni siivekäs menehtyy reitin varrella.

Suomessa satelliittilähettimellä neljä vuotta sitten varustettu kalasääski Salli aloitti kevätmuuttonsa viime sunnuntaina Afrikasta Ruandan Akageran kansallispuistosta. 

Sääksisäätiön rengastaja Vesa Hyyryläinen kertoo, että Salli on edennyt tämän jälkeen pohjoisen suuntaan noin 330 kilometrin päivävauhtia eli noin 2 000 kilometriä.

Tänään puoliltapäivin se oli Sudanin itäosassa Punaisen meren lähettyvillä. 

– Salli lentää noin 10 tuntia päivässä. Aamulla se pysähtyy lähelle vesistöä, josta se yön levon jälkeen ottaa aamukalan ja jatkaa taas seuraavaan etappiin, Hyyryläinen kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Matkaa on edessä vielä lähes 7 000 kilometriä.

– Suurin piirtein Ukrainan korkeudella matkan puolessa välissä se lepäilee viikon tai kaksi ja jatkaa sitten perille Kainuuseen. 

Lue myös: WWF:n luontolivessä yllättävä käänne: Sääksen poikanen sai tarpeekseen pesää kuvaavasta kamerasta ja roiskautti haisevan vastalauseen

1:00imgKatso video: Sääksenpoikanen sotki WWF Suomen luontokameran.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontajaMTV Uutiset

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Sally matkaa vuodesta toiseen samaa "valtatietä"

Hyyryläinen asensi satelliittilähettimen Sallille vuonna 2019 ja on sen jälkeen seurannut linnun taivalta.

Hyyryläisen mukaan Sallista ja sen lajikumppaneista on saatu seurannassa todella paljon tietoa.

– Mielenkiintoista on, että sen reitti on suurin piirtein sama valtatie vuodesta toiseen. Syysmuuttoreitti on vain hieman kevätreittiä läntisempi.

AOP Kalasääski eli sääksiTämä kalasääski eli sääksi on kuvattu Jensuussa Pohjois-Karjalassa elokuussa 2021.All Over Press

Monta vaaraa ompi eessä

Lintujen suojelujärjestön Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että Afrikkaan muuttavalla linnulla maantieteellisinä haasteina ovat etenkin isot vesistöt ja aavikot, jotka niiden pitää ylittää.

– Linnuillamme, jotka muuttavat Suomesta Afrikkaan, Välimeri ja sen jälkeen tuleva valtavan leveä Saharan autiomaa ovat hyvin haastavia ylitettäviä.

Lintujen on Lehtiniemen mukaan ”katsottava” matkalleen sopiva sää ja mieluiten myötäinen tuuli, että ylittäminen onnistuu. Myös ruokahuollon on toimittava.

– Linnuilla täytyy olla paikkoja, joissa tankataan ja kerätään rasvavarastoja. Kosteikot ovat (tässä mielessä) hyvin tärkeitä muillekin kuin kosteikoilla pesiville; niissä on paljon muun muassa hyönteisiä, joita käydään syömässä. 

Haukat ahmivat nuoria lintuja

Lintujen kohtaloksi voivat matkalla monien muiden uhkien tavoin koitua – toiset linnut. Välimerellä erityisesti kokemattomia ensikertalaisia saalistaa välimerenhaukka.

– Se pesiikin vasta loppukesällä, jolloin on liikkeellä paljon nuoria muuttolintuja, joita ne pyydystävät poikasilleen. 

Välimerellä uhkana myös metsästys

Myös metsästäjät verottavat muuttolintukantaa.

Suomalaisille linnuille pahin paikka metsästäjien puolesta on, jälleen, Välimeri. 

– Välimeren maissa tapetaan tuoreen arvion mukaan vuodessa noin 25 miljoonaa lintua laittomasti. Sen lisäksi Afrikassa pyydystetään myrkyillä kahlaajalintuja lähtökohtaisesti ravinnoksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Linnut