Myrkkyä juonut kissa kitui päiviä saamatta hoitoa ja kuoli – hovioikeus lievensi pariskunnan rangaistusta ja eläintenpitokieltoa

Vaasan hovioikeus on antanut avioparille tuomiot eläinsuojelurikoksesta heidän kissansa kuolemaan johtaneista tapahtumista.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut kaksikon törkeästä eläinsuojelurikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Heidän omistamansa kissa oli kuollut myrkytykseen kärsittyään sitä ennen useamman päivän ajan.

Vaasan hovioikeus näki tapahtumat perusmuotoisena eläinsuojelurikoksena ja tuomitsi kaksikon 60 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeus myös lievensi kaksikon määräaikaisen eläintenpitokiellon koskemaan ainoastaan kissoja.

Kaksikolla on yhä koira, jonka kaltoinkohtelusta ei ole näyttöä.

Todistajat kertoivat kärsivästä kissasta

Tapahtumasarja koskee kissan saamaa myrkytystä. Sen lähdettä ei aukottomasti todistettu, mutta Eviran tutkimustulokset viittasivat etyleeniglykolimyrkytykseen.

Myös syytetyt kertoivat arvelleensa syyksi glykolimyrkytystä, joka olisi ollut peräisin asuntovaunun lämmitysjärjestelmästä vuotaneesta glykolista, jota kissa olisi juonut.

Kissan nähnyt todistaja kertoi käräjäoikeudelle eläimen surkeasta kunnosta.

– Kissa makasi mahallaan olohuoneen lattialla ja sen etujalat olivat suoraan edessä, takajalat takana. Kissan suusta valui valkoista vaahtoa ja sen hengitys oli pinnallista. Kysyin, mitä kissalle on tapahtunut, johon XX ja hänen paikalle tullut vaimonsa sanoivat sen juoneen glykolia, todistaja kertoi.

– Sanoin, että kissalta hajoaa sisäelimet ja se pitää viedä mahdollisimman pian eläinlääkäriin, se pitää lopettaa. XX sanoi, että he ovat juottaneet kissalle kermaa, se paranee eikä sitä viedä eläinlääkäriin.

Myös toinen asunnossa vieraillut todistaja oli kehottanut viemään kissan hoitoon. Hänen mukaansa pariskunnan vaimo oli kertonut "kissan rääkyneen kuin syötävä koko yön".

– XX vastasi, että kyllähän se pitäisi, mutta ei ole rahaa.

Toinen syytetyistä kertoi oikeudelle soittaneensa kahdelle eläinklinikalle, mutta toinen niistä oli hänen mukaansa vaatinut maksua käteisellä luottotietojen puuttumisen takia, ja toinen ei ollut voinut neuvoa puhelimessa kissaa näkemättä.

Pakkosyötettyä ruokaa keuhkoissa

Kiistatonta on, että kissa kuoli myrkytykseen kärsittyään ensin silmin nähden muutamia päiviä, eikä kaksikko saanut järjestettyä sille asianmukaista hoitoa tai poliisia eläintä lopettamaan.

– Toimintaa voidaan pitää varsin passiivisena ja suhtautumista eläimen kärsimyksiin välinpitämättömänä, hovioikeuden johtopäätöksissä todetaan.

Lisäksi oikeudessa todettiin, että kissaa oli syötetty väkisin, mikä oli samalla pitkittänyt eläimen kärsimyksiä. Ruokaa oli päätynyt toimintakyvyttömän eläimen keuhkoihin asti.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoo, että pariskunta ei maallikkoina välttämättä ymmärtänyt myrkkyä syöneen kissan ruokkimisen lisänneen sen kärsimystä.

Näin ollen hovioikeus päätyi siihen, että pariskunnan toiminta ei ollut erityisen raakaa tai julmaa eikä täyttänyt törkeän tekomuodon tunnusmerkistöä.

Pariskunnan kissojenpitokielto päättyy 30.4.2022.

Lue myös:

    Uusimmat