Voimakkaat ukonilmat ovat otollista aikaa tarinoille pallosalamoista. MTV3 Uutiset selvitti, mistä oikein puhumme, kun puhumme pallosalamoista.
Lähes jokaisella tuntuu olevan jonkinlainen kertomus tai kuvaus pallosalamasta.
Aloitamme selvityksen pyytämällä lukijoita jakamaan tarinansa MTV3 Uutisten Facebook-sivulla.
Jo hetken päästä pyynnön julkaisemisesta Sinikka Salo kertoo:
”Olin siskon kanssa hakemassa ämpärillä vettä (aika jolloin ei vesijohtoa meillä vielä ollut) asuinalueen kotitalouksille kunnostetusta tallista. Laitoin emaliämpärin roikkumaan sen hanan päälle ja kiersin hanan auki. Silloin pallosalama ampaisi ämpäriin. Ämpäri ja pallosalama kierivät sitten nurkasta nurkkaan hevosten pilttuissa. Ei jäänyt pelkoa, mutta sen kesän aistin ukkosen etukäteen kun käsivarren ihokarvat nousivat pystyyn. Olin sen kesän sitten ilmapuntarina. Juostiin kyllä lujaa kotiin ja veden joutui sitten äiti hakemaa. Taisin olla 10 v.”
Nopeasti tarinoita tulee lisää. Niissä pallosalama kulkeutuu sähköjohtoja pitkin, huojuu paikasta toiseen ja pamahtaa.
Etsin käsiini MTV3:n meteorologin Aleksi Jokelan. Mikä oikeastaan on pallosalama?
– Olisi kiva nähdä sellainen itsekin, kun asiasta ei ole kunnon todisteita tai tutkimustietoa, Jokela pohtii.
Hänkin on saanut kuulla kaverinsa isovanhemmilta, kuinka valopallo aikoinaan kulki talossa ja tuhosi television.
– Kysy Ilmatieteen laitoksen Antti Mäkelältä, Jokela sanoo.
Moni purkaus näyttää pallomaiselta
Ilmatieteen laitos pitää pallosalamaa ilmasähkön hankalimpana tutkimuskohteena: se esiintyy satunnaisesti, eikä pallosalamaa ole pystytty luomaan laboratoriossa kuin osittain.
Laitoksen kuvauksen mukaan monet esineissä olevat purkaukset saattavat näyttää pallomaisilta. Pallosalama-nimitykselle on puolestaan määritelty erilaisia hajanaisia ominaisuuksia ja tieteellinen tarkastelu jää laitoksen verkkosivuilla pohdiskelun tasolle.
Tutkija Antti Mäkelä vastaa puhelimeen kesälomaltaan – onhan nyt salamasesonki.
– On olemassa tutkijoita, jotka uskovat pallosalamaan hyvin vahvasti. Toiset sanovat, että kyse on ihmisen hallusinaatioista. Pallosalamaa ei ole pystytty todistamaan, Mäkelä kiteyttää.
Suurin osa MTV3 Uutisten Facebook-sivulla kerrotuista pallosalamatarinoista on peräisin menneiltä vuosikymmeniltä. Taisipa se pallosalama seikkailla omissakin lapsuuteni tarinoissa.
– Minunkin isovanhemmilla oli useita havaintoja, yleensä maaseudulta, Mäkelä sanoo.
Syy tähän kuulostaa järkevältä.
– Sähköverkot olivat aikoinaan maaseudulla puutteellisia nykypäivään verrattuna. Jo tavallinen sähköverkon ylijännite sai aikaan kaikenlaisia valoilmiöitä. Kun ihminen tulkitsi tilanteen siinä silmänräpäyksessä, hyvin herkästi todettiin, että se oli pallosalama.
Mukana satujen piirteitä
Hyvissä tarinoissa on aina hieman väritystä mukana. Pallosalamaa kuten muitakin luonnonilmiöitä saatetaan tulkita vaikkapa vihamieliseksi.
”Olen kuullut tapauksen jossa pallosalama olisi syöksynyt avoimesta ikkunasta sisään ja ikään kuin "jahdannut" talossa olevia, poukkoillut sinne tänne ja ilmeisesti jotain tulipaloakin oli ollut. Joskus 40-luvulla tapahtunut...Siksi äiti aina käski/käskee sulkea ukkosella ikkunat...En tosin tiedä onko tarina tosi vai ei...” - Katja Andersen
Pallosalamatarinoissa onkin usein mukana opettavaisia elementtejä – kuten saduissa.
Luen vielä kahteen kertaan tarinan, joka kuulostaa melkeinpä tutulta.
”Joo kuulin pienenä jutun Pappaltani. Ulkona oli kova ukonilma ja pappa siinä keinutuolissa keinuskeli rahassa ja päivitteli pahaa ilmaa. Samalla hetkellä tuli pallosalama pistorasiasta ja alkoi polttaa huoneistoa sisältä. Pappa siitä suuttui, meni ja potkaisi pallosalaman kaakeli uuniin, löi luukut perästä kiinni ja vuoden lämmitti taloa sillä. Sellanen meidän pappa oli.” - Harri Mattsson