Näihin naiskirjailijoihin kannattaa tutustua

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi Studio55.fin lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg nimeää kolme suurta suomalaista naiskirjailijaa ja kolme päivän teemaan liittyvää teosta.

Stig-Björn Nybergillä on henkilökohtaisiakin muistoja monesta maamme eturivin kirjailijasta. Erityisesti seuraavat naiset ovat tehneet häneen vaikutuksen.

1. Tove Jansson

Tutustuin Tove Janssoniin (1914–2001) vuonna 1987, kun vein hänelle kollegojeni kanssa kustantamomme joululahjan pari päivää ennen aattoa. Ystävystyimme, ja sain jopa Tuulikki Pietilän hyväksynnän.

2. Laila Hirvisaari

Laila Hirvisaari (Hietamies vuosina 1958–2004) esiintyi ensimmäisen kerran Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla 19.10.1973. Työskentelin silloin osa-aikaisena myyjänä kirjakaupan toisessa kerroksessa.

Tapahtumasta en muista mitään, mutta kymmenen vuotta myöhemmin 30.9.1983 istuin kirjakaupan silloisen johtajan Jorma Kaimion huoneessa keskustelemassa Lailan kanssa ennen hänen esiintymistään Kohtaamispaikalla.

3. Eppu Nuotio

Eppu Nuotio on nuorin tuttavuuteni näistä kolmesta daamista. Aikakirjojen mukaan ensimmäinen tapaamisemme oli lokakuussa 1993. Noin kuukausi sitten olimme Laila Hirvisaaren kanssa Turun Linnassa viettämässä Epun 50-vuotispäivää.

Seuraavia naiskirjailijoiden teoksia voi Nybergin mukaan suositella miehillekin.

1. Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä (suomentanut Kaisa Kattelus)

Suvi Ahola totesi arvostelussaan Helsingin Sanomissa, että "Kate Atkinsonin Brodie-dekkarit ovat älykästä viihdettä tästä ajasta". Olen Aholan kanssa samaa mieltä. Atkinsonin romaani (sen voi lukea niin kaunokirjallisena romaanina kuin jännittävänä dekkarinakin) on välillä hauska, välillä ihanan sarkastisen ilkeä, välillä taas hurjan jännittävä.

Kirjan päähenkilö Jackson Brodie ei ole mikään stereotyyppi vaan mielenkiintoinen ja hieman erilainen yksityisetsivä kuin mihin lukijat ovat tottuneet.

2. Raili Mikkanen: Laulu punaisesta huoneesta

Laulu punaisesta huoneesta on erinomaisesti kirjoitettu kotimainen historiallinen romaani, joka sopii niin miehelle kuin naisellekin. On vuosi 1916, ja ensimmäinen maailmansota riehuu Euroopassa. Venäläiset ovat päättäneet linnoittaa osan Etelä-Suomea turvatakseen pääkaupunkiaan Pietaria.

Linnoitusten rakennustyöläisiksi venäläiset tuovat Suomeen tuhansia kiinalaisia. Kirjan päähenkilöt ovat kiinalainen Yao ja suomalainen Annika, jotka tapaavat sattumalta, ystävystyvät ja rakastuvat.

3. Katja Kettu (toim.): Pimppini on valloillaan. Naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö

Katja Ketun toimittaman antologian "tekstit ovat raikkaita tai provokatiivisia, hauskoja tai surullisia, riettaita tai herkkiä, mutta jokainen niistä osuu yhteiskuntamme salaiseen kipupisteeseen: naisiin kohdistuvan seksuaalisen vallankäytön monimuotoisuuteen ja yleisyyteen."

Aiheita käsitellään sekä fiktiivisesti että tutkijan näkökulmasta. Antologiaan ovat osallistuneet mm. kirjailijat Anja Snellman, Riikka Pulkkinen, Rosa Liksom sekä professorit Suvi Ronkainen ja Terttu Utriainen.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat