Näin 9-vuotias Daniel Radcliffe tapasi Maggie Smithin ensimmäistä kertaa – Harry Potter -tähdet surevat edesmennyttä näyttelijälegendaa

Näyttelijä Maggie Smith kuoli 27. syyskuuta 89-vuotiaana. Harry Potter -elokuvista tunnetun legendan kollegat jakoivat muistonsa.

Harry Potter -tähti ja kaksinkertainen Oscar-voittaja Dame Maggie Smithkuoli perjantaiaamuna 27. syyskuuta 89-vuotiaana. Smith oli palkittu Shakespeare-näyttelijä ja tunnettu muun muassa professori Minerva McGarmivana, jota hän esitti kaikissa seitsemässä Harry Potter -elokuvassa.

Elokuvien päätähti, Harry Potteria esittävä Daniel Radcliffe muistelee kaksikon ensimmäistä tapaamista. Radcliffe oli tuolloin 9-vuotias. 

– Luimme kohtauksia ”David Copperfieldiä” varten, joka oli ensimmäinen työni. En tiennyt hänestä juuri mitään muuta kuin sen, että vanhempani olivat kauhuissaan siitä, että työskentelisin hänen kanssaan. Toinen asia, jonka tiesin hänestä, oli se, että hän oli Dame, joten ensimmäinen asia, jonka kysyin häneltä tavatessamme, oli, että haluaako hän minun kutsuvan häntä Dameksi. Hän nauroi ja pyysi, etten olisi naurettava, Radcliffe kertoi lausunnossaan.

– Muistan, että minua jännitti tavata hänet, ja hän rauhoitti minut välittömästi. Hän oli uskomattoman ystävällinen minulle tuolla kuvauksissa, ja sitten minulla oli onni jatkaa hänen kanssaan työskentelyä vielä 10 vuoden ajan Harry Potter -elokuvien parissa, Radcliffe jatkoi.

Radcliffe ylisti Smithiä hurjaksi älyköksi, jolla oli loistavan terävä kieli.

– Hän pystyi pelottelemaan ja hurmaamaan samassa hetkessä ja hän oli, kuten kaikki kertovat, äärimmäisen hauska. Tulen aina pitämään itseäni uskomattoman onnekkaana, kun sain työskennellä hänen kanssaan ja viettää aikaa hänen seurassaan kuvauspaikalla. Sanaa ”legenda” käytetään liikaa, mutta jos se pätee keneen tahansa alallamme, niin häneen. Kiitos Maggie, Radcliffe sanoi.

Samassa elokuvasarjassa Hermione Gringeriä näyttelevä Emma Watson osoitti kunnioitustaan Smithille Instagramissa

– Kun olin nuorempi, minulla ei ollut aavistustakaan Maggien legendasta – naisen, jonka kanssa minulla oli onni jakaa tilaa. Vasta aikuisena olen oppinut arvostamaan sitä, että jaoin valkokankaan todellisen suuruuden kanssa. Hän oli aito, rehellinen, hauska ja itseään kunnioittava. Maggie, miespuolisia professoreita oli paljon, ja luoja paratkoon, sinä pidit pintasi. Kiitos kaikesta ystävällisyydestäsi. Tulen kaipaamaan sinua, Watson kirjoitti koskettavasti Instagramin tarinat-osiossa.

Gary Oldman, joka näytteli Sirius Mustaa neljässä Harry Potter -elokuvassa, jakoi Entertainment Weeklylle lausunnon. 

– Maggie Smith, yksi todellisista suurista [Laurence] Olivierin ja [John] Gielgudin ohella. Ne, jotka näkivät hänen häikäisevän lahjakkuutensa näyttämöllä, sanovat, etteivät voi koskaan unohtaa häntä. Hänen upeat elokuvasuoritteensa ovat edelleen kaikkien nähtävissä ja nautittavissa. Tällaisia taiteilijoita tulee noin joka toinen sukupolvi. Jos on onnekas, Oldman tiivisti lausunnossaan.

Rupert Grint on lisännyt Instagram-profiilinsa pääkuvaksi otoksen, jossa Smith pussaa häntä poskelle. Hän näyttelee Harry Pottereissa Ron Weasleytä.

Smith kuoli varhain aamulla perjantaina 27. syyskuuta Chelsea and Westminsterin sairaalassa, Lontoossa, hänen poikiensa Toby Stephens ja Chris Larkin mukaan.

– Hän jättää jälkeensä kaksi poikaa ja viisi rakastavaa lapsenlasta, jotka ovat järkyttyneitä poikkeuksellisen äitinsä ja isoäitinsä menetyksestä, pojat kommentoivat.

Harry Potter -elokuvissa vuosina 2000–2011 Smith esitti professori Minerva McGarmivaa, joka opetti Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa, oli koulun vararehtori ja Rohkelikon tuvan johtaja.

Smith on yksi harvoista näyttelijöistä, joka on voittanut niin Oscarin kaksi kertaa, Emmyn neljä kertaa kuin Tony-palkinnon.

Hän sai kuningatar Elisabetilta ritarin arvonimen vuonna 1990, jolloin hänestä tuli Dame Maggie Smith.

Lue myös:

    Uusimmat