Aikuisten ADHD:ta pidetään usein piilevänä häiriönä, sillä varsinaiset oireet jäävät helposti muiden vaikeuksien varjoon. Apua on kuitenkin saatavilla!
Tietämys ADHD:n esiintyvyydestä aikuisilla kasvaa, mutta siitä huolimatta moni aikuinen jää ilman diagnoosia ja asianmukaista hoitoa.
Osalla aikuisista ADHD-diagnoosi annetaan ensimmäisen kerran täysin muissa yhteyksissä, esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen, päihteiden väärinkäyttöön tai ärsykkeiden hallintaan liittyvien ongelmien takia. Toiset havahtuvat ADHD:n mahdollisuuteen siinä vaiheessa, kun oma lapsi on diagnosoitu.
Oikea diagnoosi ja tehokas hoito ovat tärkeitä tekijöitä, sillä ne voivat auttaa parantamaan ADHD:sta kärsivän aikuisen itsetuntoa, työkykyä, opiskelusaavutuksia ja sosiaalisia taitoja.
Yksilöllinen hoitosuunnitelma
ADHD:n diagnosointiin ei ole tarjolla vain yhtä yksittäistä testiä, eikä yksi hoitomuoto sovi kaikille. Taudista kärsivien aikuisten tehokkain hoitomuoto koostuu hoitosuunnitelmasta, jossa yhdistyvät lääkitys, coaching/valmennus sekä psykososiaalinen hoito.
Aikuisiän ADHD:n psykososiaalisesta hoidosta on vain vähän näyttöä. Siitä huolimatta tukeen ja valmennukseen keskittyvä ohjaus voi olla tehokas pitkäaikainen hoitomuoto. Hoitosuunnitelma on ennen kaikkea räätälöitävä yksilön tarpeiden mukaan.
ADHD:sta kärsivät aikuiset saattavat saada avun hoidosta käyttäytymiseen, sosiaalielämään, koulutukseen, työelämään tai suhteisiin liittyvissä ongelmissa. Lisäksi hyötyä voi olla myös ammatinvalinnan, ajanhallinnan ja järjestelmällisyyden ohjauksesta, valmennuksesta, opintoihin tai työpaikalle sopeuttamisesta sekä käyttäytymisenhallintastrategioista.
Lähde: www.janssen-cilag.fi
Kuva: Colourbox.com