Näin elät täyttä elämää myös vaihdevuosissa

Kuva: NovoNordisk
Kuva: NovoNordiskCopyright: MTV Oyj/NovoNordisk, 2010
Julkaistu 05.03.2010 12:15(Päivitetty 08.11.2012 11:13)

Kuva: Novo Nordisk

Kuva: Novo Nordisk

Länsimainen nainen elää keskimäärin yli kolmasosan elämästään vaihdevuosien jälkeen. Nykyisin lääketiede tarjoaa naiselle mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämänlaatuunsa vaihdevuosien aikana. Vaihdevuosien hormonihoidolla voidaan tehokkaasti lievittää vaihdevuosioireita, joista kärsii kolme neljästä vaihdevuosi-ikäisestä naisesta.

Vaihdevuosista käytetään myös nimitystä menopaussi, vaikkakin vaihdevuodet ovat sitä laajempi käsite. Menopaussi on viimeisten luonnollisten kuukautisten ajankohta, joka pohjoismaisilla naisilla on keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuosioireet saattavat alkaa jo ennen kuukautisten loppumista, ja tätä ajanjaksoa kutsutaan premenopaussiksi. Vaihetta, joka alkaa vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista kutsutaan postmenopaussiksi.

Mitä vaihdevuosioireet ovat?

Vaihdevuosioireet voidaan jakaa varhais- ja myöhäisoireisiin. Yleisimpiä varhaisoireita ovat kuumat aallot ja (yö)hikoilu. Väsymys, sydämen rytmihäiriöt sekä lihas- ja nivelsäryt kuuluvat myös oirekirjoon. Lisäksi psyykkiset oireet kuten hermostuneisuus, masentuneisuus, ärtyneisyys, unen häiriöt, aloitekyvyttömyys, muistin heikkeneminen sekä seksuaalinen haluttomuus häiritsevät monen elämää.

Pidemmällä aikavälillä esiin tulevia estrogeenin tuotannon vähenemisestä aiheutuvia oireita kutsutaan myöhäisoireiksi. Niihin voidaan laskea kuuluviksi vaikutukset limakalvoihin, ihoon, luustoon sekä verisuoniin.

Vaihdevuosioireiden kesto on yksilöllistä. Kolmasosalla naisista vaihdevuosioireita esiintyy viisi vuotta ja yli 20 prosentilla jopa 15 vuotta.

Myös limakalvojen paikallisoireet kuuluvat vaihdevuosiin.

Kuva: NovoNordisk

Kuva: NovoNordisk

Vaihdevuosiin liittyvän estrogeenitason laskun seurauksena emättimen ja virtsateiden limakalvot ohenevat ja aiheuttavat ikäviä elämänlaatua heikentäviä oireita. Yleisimpiä oireita ovat limakalvojen kuivuus (atrofia), kutina, kirvely ja arkuus, lisääntynyt valkovuoto, yhdyntäkivut, virtsaamiseen liittyvät vaivat sekä alttius virtsatie- ja emätintulehduksille.

Suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä sekä vaihdevuodet ohittaneista naisista kärsii yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan.

Estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu eikä enää kostu yhdynnän aikana. Tämä saattaa tehdä yhdynnästä epämiellyttävän ja jopa kivuliaan. Usein oireet tulevat esiin vasta menopaussin jälkeen, mutta osa naisista kärsii niistä jo huomattavasti aikaisemmin. Oireista ei kannata turhaan kärsiä, sillä helppokäyttöisiä hoitovaihtoehtoja on olemassa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari - ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila toteaa artikkelissaan, ettei rakkauden helliin hetkiin ole yläikärajaa.

Limakalvoja voidaan hoitaa paikallisesti

Kuva: NovoNordisk

Kuva: NovoNordisk

Estrogeenin paikallishoitoa voidaan käyttää joko sellaisenaan tai systeemisen hormonihoidon lisänä. Paikallishoitoa suositellaan käytettäväksi pitkäaikaisesti ja säännöllisesti, koska oireet palaavat, mikäli hoito keskeytetään. Koska paikallishoitovalmisteet sisältävät hyvin pienen määrän estrogeenia, haittavaikutuksia esiintyy vähän. Useimmin raportoidut haittavaikutukset ovat vuoto emättimestä ja epämiellyttävät tuntemukset emättimessä. Estrogeeniin yleisesti liittyviä haittavaikutuksia, kuten rintojen kipua ja raajojen turvotusta voi esiintyä hoidon alussa.

Suun tai ihon kautta annettu systeemihoito lievittää tehokkaasti vaihdevuosioireita kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Jopa prosentilla systeemisen hormonihoidon käyttäjistä on kuitenkin tarvetta käyttää lisänä paikallishoitoa.

Estrogeenia voidaan annostella paikallisesti emätintabletin, -puikon, -voiteen tai -renkaan muodossa. Kahden viikon päivittäisen käytön jälkeen riittää ylläpitohoidoksi vain kaksi käyttökertaa viikossa. Emätinrengas vaihdetaan 3 kk:n välein. Oireita voidaan lievittää myös paikallisesti käytettävillä voiteilla ja öljyillä. Pieninä annoksina suoraan emättimeen annosteltava paikallishoito on tehokas paikallisoireiden lievityksessä, mutta se ei vaikuta muihin vaihdevuosioireisiin kuten esimerkiksi kuumiin aaltoihin.

Myös suun tai ihon kautta annettu koko kehoon vaikuttava ns. systeeminen hormonihoito lievittää atrofian oireita.

Pitämällä huolta itsestäsi kokonaisvaltaisesti, voit nauttia elämästä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen – ilo ei ole iästä kiinni!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55