Toisille ero on kaiken loppu, toisille uusi alku. Aina ero on kuitenkin iso elämänmuutos ja vaikea päätös.
Psykologi ja psykoterapeutti Pirjo Riitta Rintanen tietää, että ero merkitsee ihmisille eri asioita. Erokriisiin vaikuttaa paitsi jokaisen oma menneisyys, myös suhdetta varten varatut odotukset. Ero on erilainen kokemus nuorena ja vanhemmalla iällä.
– Jos takana on pitkä liitto, sen päättyessä menettää muutakin kuin parisuhteen. Parisuhteen lisäksi kuvioissa mukana ovat ystävät, yhteiset kokemukset ja sukulaiset, Rintanen listaa.
Ero tietää usein myös taloudellisia vaikeuksia.
– Kun takana on pitkä yhteinen taival, ero on eri tavalla vaikea. Voi joutua vanhenemaan yksin, ja se on kova paikka.
Milloin kannattaa erota?
Niin rankkaa kuin se onkin, ero on joissain tilanteissa paras ratkaisu. Ehdottomiksi erotilanteiksi Rintanen luettelee esimerkiksi hoitamattomat päihde- ja mielenterveysongelmat sekä perheväkivallan.
Jokaisella on kuitenkin oma elämänhistoriansa, joten syy eroon ei välttämättä koske mitenkään toisen osapuolen ominaisuuksia, Rintanen sanoo.
Jos taas itsellä on kokemus siitä, että on valinnut väärin, jo se voi olla riittävä syy erota.
– Parempi on olla yksin kuin epätyydyttävässä suhteessa, hän näpäyttää.
– Heti kun tuntuu siltä, että suhteessa on asioita, jotka haittaavat, kannattaa hakeutua parisuhdeterapeutin luo. Sitten voi olla mahdollista oivaltaa, mitä parisuhteessa tai itsensä kanssa pitäisi tehdä.
Rintanen neuvoo eroa harkitsevaa kiinnittämään huomiota etääntymiseen. Liitostaan huolestuneen kannattaa panostaa yhteisiin harrastuksiin sekä satsata suhteeseen aikaa.
Ammattiapua kannattaa hakea etenkin, jos liitossa on pieniä lapsia – silloin eroa kannattaa ehkä siirtää myöhemmäksi. Tilannetta kannattaa aina tarkastella kokonaisvaltaisesti, ja asioista on syytä keskustella.
– Avoimuus on tärkeää. Selvitä pulmatilanteet heti, niin etteivät ne jää hampaankoloon, Rintanen neuvoo.
Kun ero osuu kohdalle
Puhuminen ja terapiakaan eivät aina auta.
– Kun toinen on päättänyt erota, mitään ei voida tehdä, Rintanen toteaa.
Silloin on syytä pyrkiä hyvään eroon.
– Kun lapset ovat pieniä, ero on todella raastavaa. Vaikka eroaisi missä iässä tahansa, on tärkeää muistaa, että jos on yhteisiä lapsia, niin vanhemmuudesta ei voi erota. Parisuhdemyrskyssäkin pitää pysyä aikuisena, Rintanen huomauttaa.
Hän neuvoo muistuttamaan lapsia siitä, ettei tilanne ole heidän syynsä ja antamaan myös heille tilaa ja mahdollisuuksia puhua asiasta.
Keskustelu onkin tarpeen eron molemmille osapuolille. Ammattiavun lisäksi esimerkiksi eroryhmä voi tarjota hyvää tukea vaikeassa tilanteessa.
Rintanen painottaa erosta puhumisen ja pysähtymisen tärkeyttä. Tunteet, ero ja siihen johtaneet syyt on syytä käydä läpi, jotta elämä pääsee jatkumaan hyvänä – kenties jopa aiempaa onnellisempana.
Studio55.fi/Milja Atu
Kuvat: Colourbox.com