Näin Ficon murhayritys puhuttaa eduskunnassa: "Vaadimme kaikilta valppautta"

Slovakian pääministerin murhayritys on herättänyt keskustelua Suomen eduskunnassa. Kansanedustajien mukaan avoin yhteiskunta on tärkein kulmakivi suomalaisessa yhteiskunnassa eikä siitä pidä luopua. 

Slovakian pääministeri Robert Ficon murhayritys on herättänyt keskustelua puolueissa Suomessakin. Ihmisten tapaaminen turuilla ja toreilla Euroopan parlamentin vaalien alla on asia, josta ei haluta luopua. 

Avointa yhteiskuntaa pidetään demokratian peruspilareina.

Muuttaako tämä jotenkin EU-vaalikampanjaa?

– Täytyy toivoa, ettei se muuta. Avoimeen yhteiskuntaan ja nimenomaan demokratiaan kuuluu se, että jokainen poliitikko voi tuoda omaa vaihtoehtoaan julki ja voi turvallisesti esittää omia mielipiteitään. Se kuuluu myös laajaan sananvapauteen, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

– Täytyy lähteä siitä, että pitää mahdollistaa kaikkien päättäjien kampanjointi, kansalaisten tapaaminen ihan ylintä valtiojohtoa myöten. Se on tärkeä kulmakivi meidän demokratiaa, toteaa puolestaan SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

Turvallisuuteen on jo panostettu

Turvallisuuteen on panostettu Eduskuntatalossa, vaikka kansanedustajilla onkin suuret vapaudet ja he voivat jopa tuoda eduskuntaan aseitaan. 

Talon remontin yhteydessä tiukennettiin muun muassa turvatarkastuksia vierailijoille ja lisättiin lukittujen ovien ja tilojen määrää.

Parlamentaarinen työryhmä pohtii myös turvallisuuttaa laajemmin eduskunnan varapuhemiehen ja entisen sisäministerin Paula Risikon (kok.) johdolla.

– Suomi on maailman yksi turvallisimmista maista ja sellaisena haluamme sen pitääkin. Mutta uhkat ovat lisääntyneet ja sen tähden vaadimme kaikilta valppautta.

– Pyrimme siihen, että luomme turvallisuutta eri toimenpitein, mutta ei näitä pysty täysin estämään, eduskunnan turvallisuusryhmän puheenjohtaja Risikko sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toteaa, että kaikissa puolueissa vaalivalmisteluun liittyy myös turvallisuuskysymysten miettiminen etukäteen.

– Samalla en halua ajatella, että joutuisimme rikkomaan suomalaisen yhteiskunnan hyvää ydintä, luottamusta toinen toisiimme ja ikään kuin muuttumaan yhteiskunnaksi, jossa kaikki rakentuu vain turvallisuuden vaatimusten varaan. 

– Avoimet kohtaamiset ovat osaa kansanvaltaa ja en halua, että joudumme niistä tinkimään, Saarikko sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat