Näin härskisti netin huumekaupoissa hehkutetaan tuotteita – yhä useampi kauppias tulee kuitenkin ryöstetyksi ”hupitälleissä”

Yhä useampi huumekauppias päätyy asiakkaiksi tekeytyneiden ryöstämiksi, kertoo Helsingin huumepoliisi blogissaan.

Viime viikolla poliisin tutkittavaksi tuli rikosilmoitus, jossa internetin Tor-verkossa toimivalla Sipulikanavalla sovittu amfetamiinikauppa päättyi aseelliseen ryöstöön. ”Asiakkaat” olivat saapuneet kauppapaikalle käsiase mukanaan. He yrittivät aseella uhkaamalla saada huumeet itselleen.

Ulkopuoliset kuitenkin ilmoittivat tapauksesta poliisille, ja niin ryöstöä yrittäneet ostajakandidaatit kuin myyjä otettiin kiinni.

– Näitä "hupitällejä", jolloin ostajalla ei ole aikomustakaan maksaa ostoksiaan, on ollut viime aikoina jo useita. Huumekauppiaita ryöstelevät kaverit luottavat siihen, että myyjä ei tee ilmoitusta poliisille, sillä kukapa omasta laittomasta bisneksestään haluaisi viranomaisille kertoa, blogissa kerrotaan.

Nuoresta yrittäjästä kaikki tuntuu lapsellisen helpolta

Huumekauppaa käydään internetin salatuilla ja anonyymeillä kauppapaikoilla. Yhä useammin tekijänä ovat poliisin mukaan nuoret suomalaismiehet, joille kaikenlainen asioiden tilaaminen netistä on arkipäivää.

Aineiden löytäminen ja tilaus ulkomaisilta sivuilta on helppoa, ja aineet saadaan suoraan kotiovelle. Vaikka lentotulli yrittääkin pitää tuntosarvensa pystyssä, pääsee aina jonkin verran aineita läpi. Erilaiset arviot rajalla kiinnijääneiden aineiden määrästä vaihtelevat 10-25 prosenttiin.

– Nuoresta kirkasotsaisesta yrittäjästä kaikki tuntuu aluksi lapsellisen helpolta, poliisi kuvailee.

– Oma myynti-ilmoitus vaan sipulikanavalle ja itse keksityt suosittelijat sivulle, niin johan käy kauppa. Bitcoineja pullisteleva nettilompakko on liian suuri houkutus eikä kiinnijäämistä uskota koskaan tapahtuvan.

ruutukaappaus nettisivulta huumekauppa

Suomalaisen nettihuumekaupan aloitti Silkkitie-kauppapaikka. Sittemmin kauppapaikka muuttui kansainvälistymisen myötä nimekseen Valhalla. 

”Nahkalabra” testialustana

Vaikka aineiden valmistus onkin Kiinassa edullista, on poliisin mukaan aina olemassa riski, että paketista löytyykin jotain aivan muuta kemikaalia kuin mitä on toivottu. Vaikka jotain testipalveluita tarjoavia tahoja löytyykin, monesti tarkistukset tapahtuvat perinteisin keinoin.

– "Nahkalabra" eli oman tai kaverin keho toimii tässä tapauksessa testialustana.

Myöskään Sipulikanavalla ja muilla Tor-verkon sivustoilla ei huumeiden vaarallisuudesta juurikaan varoiteta huumekaupan yhteydessä. Käyttäjät antavat siellä tuotteille laatuarvioita ja mihinkään näyttöön perustuvat arviot ovat poliisin mukaan usein myös myyjän itsensä sinne lisäämiä.

– Huumausaine on aina yhtä vaarallista, ostat sitä sitten netin ihmeellisestä maailmasta tai kadun hampaattomalta huumekauppiaalta, poliisi muistuttaa.

Videolla Ekstaasikauppa-nimellä toiminut huumekauppias vie huumelähetyksiä postilaatikkoon. Kuten videosta voi päätellä, oli virkavalta kuitenkin miehen kiintereillä.


”Lopputuloksena ensikertalaiselle järkyttävän pitkä kakku”

Vaikka verkossa viestintä ei välttämättä paljastakaan osallisten henkilöllisyyttä, muistuttaa poliisi aineiden aina siirtyvän todellisessa maailmassa. Huumekauppiaat tekevät virheitä siinä missä muutkin, ja osapuolet voivatkin päätyä pian poliisin hoteisiin.

– Poliisille tuntematon suuruus voi pystyä pyörittämään kauppaansa melko pitkäänkin, mutta pääsääntöisesti ennemmin tai myöhemmin lain koura tavoittaa rikoksentekijät. Tutkinnassa perataan perusteellisesti epäillyn huumekaupat ja lopputuloksena voi olla ensikertalaiselle järkyttävän pitkä vankilakakku, josta on leikki kaukana.

Esimerkiksi tämän vuoden alussa käräjäoikeus tuomitsi Silkkitie-kauppapaikalla "Douppikauppa" nimen suojissa suurta huumekauppaa tehneen miehen mittavaan vankeusrangaistukseen. 


Lue myös:

    Uusimmat