Suomalainen joulupöytä on ollut perinteisesti vähähiilihydraattinen. Esimerkiksi lihat, kalat, lanttu ja nauris ovat vähähiilihydraattisia herkkuja.
Joulupöydän ongelmat aiheuttaa sokeri, jota on lisätty moniin ruokiin tarpeettomasti, sillistä alkaen, moittii lääkäri Antti Heikkilä.
Heikkilä painottaa, että paras ruoka syntyy, kun tekee itse. Silloin voi kontrolloida esimerkiksi lisäämänsä sokerin määriä. Heikkilä kehottaa rohkeasti välttämään sokeria, koska silloin ruuan luonnollisten ainesosien maku tulee esiin.
Heikkilän kehittämässä Pellinki-ruokavaliossa proteiineilla, mutta erityisesti rasvalla, on suurin merkitys. Hiilihydraatit on siinä karsittu minimiin. Heikkilän uusin kirja Pellingin joulu - VHH herkkusuille (Rasalas, 2011.) sisältää vähähiilihydraattisten jouluherkkujen ohjeita.Reseptejä löytyy aamiaisesta alkuruokiin, pääruokiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin.
Tässä Antti Heikkilän viisi valintaa vähähiilihydraattiseen joulupöytään.
Luomulihaa, esimerkiksi poroa
Läskiäkin saa olla, kunhan sen on hyvälaatuista eikä tehokasvatetun sian läskiä.
Meritaimen tai lohi
Lohi graavataan vuorokausi ennen käyttöä.Parasta olisi, jos kalan voi ostaa suoraan paikalliselta kalastajalta.
Lipeäkala
Nostalginen herkku, jota ei nykyään enää tarvitse liotella, vaan sen voi käyttää sellaisenaan suoraan paketista.
Lanttulaatikko ilman makeutusaineita, myös nauris käy
Kaalien sukuun kuuluva lanttu on vähähiilihydraattista ruokaa.
Haudutettu punakaali
Maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.
Ei alkoholia
Alkoholi ei kuulu Heikkilän mielestä lainkaan jouluun, jonka pitäisi olla ennen kaikkea perheen yhteinen juhla, jolloin kokoonnutaan syömään kiireettömästi. Alkoholi ei kuulu myöskään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Kirjaan onkin koottu alkoholittomien glögien ohjeita.
Studio55.fi/Piritta Palokangas
Kuvat: Antti Heikkilä
Lääkäri varoittaa: Näin suomalainen sianliha on pilattu
Tämän muutoksen myötä voi kadota myös viinanhimosi
"Avovaimo parasta joulupöydässä" – Katso mitkä muut ovat joulupöydän suosikkeja