Venäjällä presidentti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä on julistanut saavuttaneensa kahden kolmasosan enemmistön duuman vaaleissa.
Puolueen pääsihteeri Andrei Turtshak arvioi toimittajille, että puolueella olisi vaalien jälkeen yhteensä 315 paikkaa duumassa.
450-paikkaisessa duumassa kahden kolmasosan enemmistöön vaaditaan vähintään 301 paikkaa.
Lue myös: Vaalivilpiksi epäilty tapaus tallentui videolle Venäjällä: "Taikakäsi" ilmestyi pudottamaan ääniä uurnaan
Vangittuna olevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin liittolaiset ovat puhuneet massiivisesta vaalivilpistä, ja ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti liberaalin ja oppositiomielisen Moskovan sähköisten äänten tulosten viivästymiseen.
MTV Uutisten maailma & kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäen mukaan näissä duuman vaaleissa nousee esiin niin sanotun älykkään äänestämisen sulkeminen.
Lue myös: Duuman vaalit – Valtapuolueen ääniosuus jäämässä aiempaa pienemmäksi: "Kova arvovaltatappio Kremlille"
Kyseessä on Aleksei Navalnyin kehittämä konsepti, jossa äänestäjä pystyy sovelluksen avulla etsimään ehdokkaan, joka parhaiten torppaisi Yhtenäisen Venäjän eli Putinin puolueen ehdokkaita.
– Teknologiajätit ovat käytännössä taipuneet Venäjän hallinnon painostuksen edessä ja poistaneet tämän sovelluksen sovelluskaupoistaan. Kyllähän se kertoo aika surullisia asioita Kremlin vallasta kansainvälisten teknologiajättien yli, Kivimäki kommentoi.
Näin toimii "karuselliäänestäminen"
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Hänen mukaansa Venäjällä on jo aiemminkin nähty myös muita vaalivilpin muotoja, joista klassikoksi Kivimäki mainitsee niin sanotun karuselliäänestämisen.
– Ihmisiä viedään äänestyspaikalta toiselle äänestämään kerta toisensa jälkeen, ja heidän papereitaan tarkastetaan kyseenalaisin keinoin.
Kivimäen mukaan kaikkia äänestyspaikkoja ei ole edes merkitty mihinkään karttoihin, ja ne ovat niin piilossa, etteivät tavalliset kansalaiset löydä niitä.
– Olen itsekin ollut aikoinaan todistamassa Pietarissa tämän tyyppistä toimintaa, ja se oli kyllä käsittämätöntä, Kivimäki kertoo.