Näin kengät pysyvät hyväkuntoisina pitkään – suutarimestari vinkkaa: "Se on yksi tärkeimmistä asioista"

7:37img
MTV Uutiset vieraili suutarimestari Hannu Heiskasen suutarissa Helsingin Kampissa.
Julkaistu 30.08.2022 16:45

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Selvitimme, onko kenkien laatu heikentynyt ja osaavatko ihmiset enää pitää huolta jalkineistaan. Nappaa myös vinkit kenkien huoltoon ja vetoketjujen korjaukseen.

Maailmassa valmistetaan vuosittain 20,5 miljardia kenkäparia. Uusien kenkien valmistukseen kuluu energiaa ja raaka-aineita. Vanhojen kenkien heittäminen sekajätteen joukkoon ei ole kovin ympäristöystävällinen teko.

Moni onkin havahtunut siihen, että uusien kenkäparien sijasta vanhat kengät voisi huollattaa tai korjauttaa ja samalla säästää luontoa. Kampin Suutarin suutarimestari Hannu Heiskanen on ollut alalla jo yli 40 vuotta, ja miehellä on tarjota yksinkertainen vinkki kenkien eliniän pidentämiseen.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

– Yleensä kenkä vaatii puhdistusta, se on yksi tärkeimmistä asioista, Heiskanen muistuttaa.

Jokaisen käytön jälkeen kengät olisi hyvä puhdistaa sekä sisältä että päältä. Pohjallisetkin kannattaa säännöllisesti vaihtaa.

– Monet varmaan heittäisivät nämä jo pois, mutta kengät voi oikeastaan todella helposti korjauttaa, eikä maksakaan paljoa, Heiskanen arvioi toimittajan nahkakenkiä, joiden korjauttaminen maksaisi vain noin 20 euroa.

Videolla Heiskanen huoltaa toimittajan kengät ja antaa samalla vinkkejä kenkien huoltoon. Juttu jatkuu videon alla.

4:01img

Toimittajan kengät pääsevät huoltoon.

Lue myös: Miten tunnistaa laadukkaat vanhat vaatteet? Vintage-yrittäjä antaa helpot vinkit löytöjen tekoon: "Logot ja pesulaput on hyvä tutkia"

Vetoketjua ei aina tarvitse vaihtaa uuteen

Kenkiä voi huollattaa, venyttää, korjata ja monella tapaa laittaa suutarilla, mutta myös hajonneen vetoketjun voi vaihtaa uuteen. Vaatetta tai asustetta ei siis tarvitse rikkoutuneen vetoketjun takia heittää pois. Usein myös uuden vetoketjun vaihdon sijaan vanhankin vetoketjun voi korjata yksinkertaisella kikalla.

– Yleisesti ottaen vetoketjun vaihto on aika kallista, Heiskanen toteaa.

Heiskanen kertoo, että vetoketjut ovat yleisiä suutarille tuotavia korjausta vaativia asioita. Vetoketjun korjaus ei maksa juuri mitään ja samalla tuote saa lisää elinikää, kun esimerkiksi takkia ei tarvitse heittää rikkinäisen vetoketjun takia pois

Katso alta Heiskasen yksinkertainen vinkki talvitakin hajonneeseen vetoketjuun. Juttu jatkuu videon alla.

1:23img

Näin korjataan talvitakin hajonnut vetoketju.

Lue myös: Repesivätkö housut? Näin korjaat farkun sauman itse

Vanha käsityöläisammatti

Suutari on vanha käsityöläisammatti ja 29. elokuuta vietettiin Suomen suutaripäivää. Päivän tarkoitus on muun muassa antaa tunnustusta suutareiden käsityölle. Lisäksi päivän tarkoituksena on muistuttaa jalkinekorjauksen kannattavuudesta. Korjaamalla esimerkiksi vanhat jalkineet voi pidentää kenkien elinikää.

– Nythän on kokonainen sukupolvi, jossa toiset ei ole edes käynyt suutarissa juuri koskaan, Heiskanen arvioi.

Suutariliikkeitä on nykypäivänä Suomessa 300, ennen liikkeitä oli huomattavasti enemmän. Käsityöläisammatit kyllä kiinnostavat nuoriakin, mutta alaa ei nähdä tällä hetkellä kovin kannattavana.

– Suutarityö on vähentynyt radikaalisti, Heiskanen arvioi.

Hän kertoo suutarityön edistävän kiertotaloutta.

– Tämä on kiertotaloutta, uusiokäyttöä. Se on työn tarkoitus, Heiskanen kertoo.

Heiskanen kuitenkin uskoo, että suutarityö tulee kasvattamaan jälleen suosiotaan lähitulevaisuudessa niin palveluna kuin myös ammattina. Heiskasen katse on jo tulevaisuudessa, jonka hän uskoo olevan alalle valoisa.

– Suutarityö 5–10 vuoden päästä: juurikin uusiokäytön takia alalla tulee löytymään töitä. Nyt pitää vain päästä tämän vaikean vaiheen yli, Heiskanen summaa.

Lue myös: Toisen lahjoitus on toisen aarre – näitä asioita kierrätyskeskuksista metsästetään eniten: "Ne eivät yleensä ehdi kauaa hyllyssä olla"

Lue myös: Juuttuiko sormus sormeen? Näin saat sen irti helposti

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kengät