Eläkkeelle siirtyessä säästöillä voi olla suuri merkitys elämään. Myöhemmällä iällä säästämisen aloittaminen ei ole kuitenkaan myöhäistä.
Osuuspankin säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen kertoo, että viidenkymmenen ikävuoden jälkeenkään eläkesäästämisen aloittaminen ei ole myöhäistä.
– Kun ajattelee 50-vuotiasta, hänellä voi olla työelämää jäljellä vielä 15 vuotta. Ilman muuta kannattaa aloittaa säästäminen. Olisi hienoa, jos säästämisen voisi aloittaa aikaisemmin, mutta ei se myöhäistä vanhemmalla iälläkään ole.
Miten aloittaa?
Tärkeintä Taposen mukaan on, että säästäminen on säännöllistä ja omaan riskinkantokykyyn sopivaa. Tämä tulisi myös huomioida, mikäli haluaa hakea parempaa tuottoa sijoituksilleen.
– Kannattaa varata aika asiantuntijalle, että varmasti löytyy asiakkaalle sopivin ratkaisu säästämiselle, Taponen ohjeistaa.
Taponen ei suosittele aloittamaan myöhemmällä iällä säästämistä eläkevakuutuksien kautta. Muita sijoitusvälineitä kannattaa kuitenkin käyttää. On tärkeää selvittää, minkälainen oma riskiprofiili on, ja tehdä sen perusteella valintoja.
Millä tavalla voi säästää?
Taponen nostaa hyvänä säästämisvaihtoehtona rahastosäästämisen.
– Suosittelen rahastosäästämistä. Säästäjän rahastot ovat helpoin tapa aloittaa säästäminen ja ne tarjoavat valmiiksi hajautetun sijoituskohteen säästäjälle oman riskiprofiilin mukaan.
Ratkaisuna voi olla myös suora osakesijoittaminen tai sijoitusvakuutuksen kautta tapahtuva säästäminen.
– On tärkeää tietää, kuinka aktiivinen henkilö haluaa itse olla sijoitusten suhteen, ja kuinka kokenut asiakas on sijoitusasioissa.
Jo pienet summat voivat auttaa eläkepäivillä
– Jos aloittaa eläkesäästämisen myöhemmin, niin kuukausisäästösummien tulee olla vähän isompia, Taponen huomauttaa. Eläkkeen pienuus yllättää valitettavan monen eläköityvän, joten omasta tulevasta eläkkeestä kannattaakin ottaa selvää hyvissä ajoin.
Pienetkin summat voivat kuitenkin olla monella tapaa avuksi eläkepäivillä ja auttaa toteuttamaan haaveita ja unelmia, kun aikaa on enemmän.
– Usein kuulee, että eläkeläinen havahtuu uudessa elämäntilanteessaan positiivisesti siihen, että on aikaa tehdä kaikkea, mitä ei ole työelämän hektisinä vuosina ehtinyt. Toisaalta moni tekeminen vaatii taloudellista satsausta, Taponen sanoo.