Näin Korkeasaaressa lepytellään lähes 400 valkoposkihanhen ja ihmisten kohtaamisia – karkuun juokseminen on huono vaihtoehto

Valkoposkihanhia on Korkeasaaren eläintarhassa tänäkin vuonna noin 180 pariskuntaa. Korkeasaaren hanhioppaiden mukaan valkoposkihanhet ovat olennainen osa eläintarhaa, vaikka vaaratilanteilta ei ole täysin vältytty.

Korkeasaaren hanhioppaana toimivaKati Schenkkertoo, että pesimäaikana perhettään puolustava koirashanhi saattaa olla ärhäkkä. Jos menee liian lähelle, voi joutua hyökkäyksen kohteeksi.

– Meidän hanhitoimemme ovat kuitenkin estäneet muutamat vakavat yhteenotot, Schenk toteaa.

Niin sanottuihin hanhitoimiin kuuluu esimerkiksi hanhiverkot, turvepaalit ja hanhioppaiden tarjoama opastus ihmisille.

Korkeasaareen on myös merkitty valkoposkihanhien pesimäalueet erikseen, jotta ihmiset tietävät antaa riittävää tilaa ja rauhaa kyseisillä paikoilla. Joskus kohtaaminen voi sattua kuitenkin yllättäenkin. Schenk muistuttaa, että karkuun juokseminen on huono vaihtoehto.

– Hanhi menee kovempaa kuin ihminen. Jos lähtee juoksemaan pois, hanhi saattaa provosoitua siitä.

Katso artikkelin videolta, millä yksinkertaisella keinolla kohtaaminen sähisevän hanhen kanssa säilyy rauhallisena!

Hanhien käytös tulkitaan usein väärin

Hanhiopas Marika Aihio korjaa valkoposkihanhiin liittyviä yleisiä ennakkoluuloja. Aihion mukaan ihminen helposti mieltää hanhen ilkeämmäksi kuin se todellisuudessa on.

– Koirashanhi tekee vain sen mitä kuuluukin selvitäkseen luonnossa, eli puolustaa pesäänsä kaikilta mahdollisilta vaaratekijöiltä. On se sitten ihminen, traktori, kissa tai koira.

Schenk puolestaan painottaa, että kyseessä on poikkeuksellisen rohkea ja lojaali eläin.

– Hanhi painaa ehkä kaksi kiloa. Kun vastaan tulee 600-kiloinen kameli, koirashanhi lähtee sähisemään sille. Onhan se ihan pahuksen kunnioitettavaa!

Katso alla olevalta videolta, miten hanhilta puolustautuminen ja suojautuminen Korkeasaaressa käytännössä onnistuu!

Lue myös:

    Uusimmat