Näin lompakot palautuvat eri puolilla Suomea

Helsingin poliisin järjestämässä huutokaupassa myydään varastoon jääneitä löytötavaroita. Lehtikuva
Helsingin poliisin järjestämässä huutokaupassa myydään varastoon jääneitä löytötavaroita. Lehtikuva
Julkaistu 26.05.2011 11:53(Päivitetty 28.05.2011 10:36)

Suomalaiset tuntuvat olevan rehellistä kansaa ainakin löytötavaroiden suhteen.

MTV3 Uutisten poliisiasemille ympäri maata tekemän soittokierroksen mukaan isojakin rahalöytöjä viedään kuuliaisesti poliisien löytötavaratoimistoihin.

Soitimme Etelä-Savon, Lapin, Espoon ja Etelä-Pohjanmaan poliisilaitosten löytötavaratoimistoihin.

Mitä lompakosta viedään, jos viedään?

Oikea omistaja löytyy yleensä nopeasti, mikäli kadonneessa tavarassa on edes jotain tietoa omistajasta. Lompakoista saattaa jotain kuitenkin puuttua, ja tässä onkin eroavaisuuksia löytötavaratoimistojen välillä.

Espoon poliisin löytötavaratoimiston mukaan lompakoista on useimmiten viety henkilötodistukset.

- Niiden avulla avataan puhelinliittymiä, käytetään nettipalveluja ja haetaan pikavippejä, Espoosta kerrotaan.

Espoon poliisille tuodaan muutamia tuhansia löytötavaroita vuosittain. Seinäjoen poliisin löytötavaratoimistoon palautetaan viikoittain useita lompakoita, joista taasen on saatettu viedä käteisvarannot jos jotain.

- Yleensä palauttajat ovat kuitenkin rehtiä kansaa, Seinäjoen poliisista todetaan.

Savolaisia haukutaan kieroiksi, mutta väittämä ei ehkä pidäkään paikkaansa. Savonlinnan poliisin löytötavaratoimistosta nimittäin kerrotaan, ettei lompakoista ole viety yleensä mitään. Poliisille on tuotu jopa isoja summia käteistä löytötavarana.

Löytäjä voi vaatia omaisuutta itselleen

Poliisiasemilta kerrotaan, että monet löytäjät jättävät yhteystietonsa palkkion toivonsa.

Löytäjällä on lain mukaan oikeus vaatia palkkiota, joka on 10 prosenttia löytötavaran arvosta. Laki velvoittaa tuomaan löytötavaran toimistoon pikimmiten.

- Etenkin esimerkiksi iPodien kohdalla jätetään yhteystiedot, sillä jos oikeaa omistajaa ei löydy kolmessa kuukaudessa, löytäjä voi hakea tuotteen itselleen ilman erilliskorvausta, Espoon poliisista kerrotaan.

Mikäli löytäjäkään ei halua tuotetta itselleen, tavara asetetaan huutokaupattavaksi puoli vuotta toimistoon tuomisen jälkeen. Poliisihuutokaupat ovat erittäin suosittuja, joten poliisin tarvitsee vain harvoin hävittää löytötavaroita.

Kaikkien haastateltujen löytötavaratoimistojen mukaan lompakoiden ohella eniten tuodaan kännyköitä ja koruja. Polkupyöriä tuodaan myös todella paljon, mutta niiden oikeat omistajat löytyvät vain harvoin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa