Seikkailumatkailija, valtiotieteiden tohtori Marketta Horn lähti vuonna 2004 yksin reppureissulle Aasiaan ja Australiaan. Matkan aikana hän kiersi 34 maata 14 kuukauden aikana – vain neljän dollarin päiväbudjetilla. Vihreitä arvoja kannattava matkaaja järkyttyi maapallon tilasta.
Marketta Horn, 62, laittoi repun selkään ja lähti junalla matkaan väsyttyään silloiseen elämäänsä. Ekologisesti Ähtärin Suomineito-yhteisössä vuosia elänyt nainen innostui eri uskonnoista ja tahtoi lähteä tapaamaan guruja.
– En lähtiessäni edes tiennyt, missä mikäkin maa sijaitsi. Karttojakaan en hankkinut.
Horn päätti toteuttaa matkansa niin ekologisesti kuin mahdollista.
Turisti kuluttaa muovia helposti ulkomailla valtavat määrät juodessaan pullotettua vettä. Horn päätti kuolla mieluummin janoon kuin ostaa vettä muovipullossa. Päätös piti.
– Yhtään muovista vesipulloa en matkani aikana ostanut. Minulla oli yksi juomapullo mukanani, jota täytin asemilla hanoista. Hostelleissa join keitettyä vettä.
Vaikka Horn ei pulloveteen koskenut, ei hän sairastunut matkansa aikana kertaakaan. Ainoa vaiva, josta reppureissaaja matkan aikana kärsi, oli kipeytyvä olkapää, joka ei sietänyt nukkumista luostareiden patjattomilla sängyillä.
Luontoa säästävänä ihmisenä Horn kantoi mukanaan kuksaa ja puisia astioita. Vessapaperina hän käytti vanhoja sanomalehtiä.
– Jotkut viettävät "Älä osta mitään" -päivää, minä vietän "Älä osta mitään" -elämää, hän kuvailee.
Muovijäte peitti luonnon
Vietnamissa Horn hankki polkupyörän ja lähti kiertämään sillä maan rannikkoa. Kaunista luontoa varjosti eräs silmiinpistävä seikka.
– Kaktukset olivat täynnä tuulen lennättämiä muovipusseja, jotka olivat jääneet niihin kiinni. Kaktukset olivat harmaina muovista. Se oli järkyttävää.
Eivät ainoastaan muovipussit joutuneet luontoon vaan myös muu muovijäte, sillä paikallisilla oli tapana heittää tyhjät juomapullot junien ikkunoista ulos.
Intiassa ikkunoista ei heitelty ainoastaan muovia vaan myös keraamisia teekuppeja, jotka oli tarkoitettu kertakäyttöastioiksi. Horn ei voinut uskoa silmiään. Kauhistuneena paikallisten tavoista hän alkoi näyttää esimerkkiä siitä, miten tyhjät muovipullot piti laittaa laukkuun talteen luontoon viskaamisen sijasta.
– Teen samaa Suomessa. Siinä missä täällä vastaukseksi näytetään keskisormea, Aasiassa kukaan ei koskaan suuttunut, kun yritin näyttää hyvää esimerkkiä. Ihmiset päinvastoin kuuntelivat ja totesivat minun olevan oikeassa. Kouluttautumattomat ihmiset eivät ymmärrä, että muovi on ikuista, eikä se maadu.
"Samassa veneessä me olemme kaikki"
Rohkea matkailija nukkui milloin missäkin, muun muassa luostareissa, hostelleissa ja asemilla. Taivasalla hän tykkäsi nukkua Australiassa, siellä taivas näytti jotenkin erityisen hienolta. Aasian maissa Hornilla oli tapana hankkia katto päänsä päälle.
– Siellä en uskaltanut nukkua taivasalla, sillä en tuntenut paikallisia eläimiä tarpeeksi hyvin. Äiti Teresan saattokodissa työskennellessäni näin naisen, jolta rotat olivat syöneet pään.
Pitkältä ja antoisalta matkalta jäi päällimmäisenä mieleen maapallon pieni koko ja sen ainutlaatuinen luonto.
– Maapallo tuntuu kovin pieneltä, kun on käynyt vähän sen joka laidalla. Tämä pallo on äärimmäisen kaunis, esimerkiksi Tiibet ja Indonesian saaret ovat upeita. Aina kun alkoi ahdistaa, jo seuraavan päivän mahtavat maisemat antoivat uskoa luojan suureen kertomukseen.
– Samassa veneessä me olemme kaikki. Toivon, että kaikki matkustaisivat ja näkisivät tämän pallon ainutlaatuisuuden. Tuntuu hirveältä, että saastutamme sitä näin käsittämättömällä tavalla.
Marketta Horn on kirjoittanut matkastaan kirjan Neljän dollarin päivä rohkaistakseen muitakin tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään maailmalle.
Juttu on uusinta marraskuulta 2010.
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Turisti, varo näitä huijauksia Aasian matkakohteissa!
Entinen koditon on nyt miljardööri – katso kuvat yksityisestä ökyjunasta!
Matkustajalla ilmavaivoja – lentokone teki hätälaskun ja FBI kuulusteli
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.