Näin OnePlussan toimitusjohtaja vastaa OnePlus 5:n saamaan kritiikkiin

Julkaistu 27.06.2017 11:33
Toimittajan kuva

Janne Laakso

janne.laakso@mobiili.fi

@LaaksonJanne

Kiinalaisen OnePlussan uusin puhelinmalli, OnePlus 5, on hädin tuskin ehditty julkaista, kun laite on jo saanut kritiikkiä osakseen. OnePlussan puhelimet yhdistetään sloganeihin kuten ”lippulaivojen tappaja” tai ”never settle” eli ”älä koskaan tyydy”, joten odotukset eittämättä ovat korkealla. OnePlussan perustajajäsen ja toimitusjohtaja Pete Lau on Indian Expressin haastattelussa vastannut uuden mallin saamaan kritiikkiin.

Suorituskykymittaukset

Pian OnePlus 5:n julkistuksen jälkeen kävi ilmi, että laite huijaa suorituskykymittauksissa. Laun mukaan puhelimen suorituskyvylle on tärkeää hyvä lämmönhallinta. Mikäli järjestelmäpiiri kuumenee liikaa, se ei tarjoa täyttä suorituskykyä. ”Haluamme vain saavuttaa piirin täyden potentiaalin. Emme edes tiedä, kuinka ylikellottaa [suoritinta].”

Laun vastaus tosin hieman väistelee varsinaista kritiikin aihetta. Missään vaiheessa ei ole väitettykään, että piiriä olisi ylikellotettu. Kyse on siitä, että laite tunnistaa, kun sillä ajetaan testiohjelmistoja, ja pitää suorittimen kellotaajuuden väkisin huippulukemissa, kun normaalisti piirin lämmetessä rasituksen aikana sen kellotaajuutta pudotetaan. Vaikka Snapdragon 835 -piiri on joka tapauksessa yksi markkinoiden tehokkaimmista mobiilisuorittimista, OnePlussan käyttämä tapa ei anna todellista kuvaa laitteen suorituskyvystä normaaleissa käyttötilanteissa.

Vedenkestävyys

OnePlus 5:llä ei ole IP-luokitusta kertomassa vedenkestävyydestä. Monet muut tämän päivän huippuluurit kestävät lyhytaikaisen upotuksen veteen, mutta OnePlus ei ole puhelintaan tiivistänyt upotuksen kestäväksi. Lau kertoo, ettei ole kovin vakuuttunut vedenkestävyyden olevan erityisen tärkeä kriteeri asiakkaille. Lisäksi vedenkestävyys tekisi Laun mukaan puhelimesta paksumman ja painavamman. Lau myös mainitsee, että OnePlus 5 kestää vähäisiä altistuksia vedelle, mutta yhtiö ei ole halunnut asiaa mainostaa.

OnePlussan verkkosivujen tukiosiossa on jo pitkään lukenut, että yhtiön puhelimet on suunniteltu kestämään esimerkiksi käyttöä kevyessä vesisateessa tai märillä käsillä. Tässä kohdassa on myös hyvä ottaa huomioon, että OnePlus 5 on satoja euroja edullisempi kuin muiden valmistajien tehokkaat lippulaivapuhelimet, joissa on IP67- tai IP68-luokitus. Jos vedenkestävyyttä puhelimeltaan tarvitsee, markkinoilta löytyy kyllä tarjontaa, mutta vedenkestävyyden toteutus ei ole helppoa tai edullista, joten ominaisuudesta joutuu maksamaan.

Kaksoiskameran laatu

Kysyttäessä, onko OnePlus 5:ssä nähty kaksoiskamerateknologia vielä parin vuoden päässä täydellisyydestä, Lau totesi, että mahdollisuuksia parannuksille on vielä. Hänen mukaansa OnePlus 5:n 16:n ja 20 megapikselin kennot yhdistävä kaksoiskamera tuottaa parhaita mahdollisia kuvia. Kamerateknologia tulee Laun mukaan kuitenkin vielä kehittymään ja samalla kuvanlaatukin vielä paranee.

Näytön tarkkuus

Moni odotti OnePlus 5:n käyttävän tarkempaa 2K- eli QHD-tarkkuuden näyttöä, mutta sen 5,5-tuumaisen näytön tarkkuus on samat 1920×1080 pikseliä kuin aiemmissakin OnePlus-malleissa. Laun mukaan 2K-näytön edut 5,5 tuuman koossa eivät ole merkittäviä. Sen sijaan tarkempi näyttö lisäisi virrankulutusta. ”Emme leiki speksien kanssa, haluamme vain antaa asiakkaillemme parhaan käyttökokemuksen”, Lau kuvaili.

On totta, ettei 5,5-tuumaisella näytöllä peruskäytössä juurikaan erota, onko näytön tarkkuus 2K- vai Full HD -tasolla. Kuitenkin esimerkiksi virtuaalitodellisuuskäytössä tarkempi näyttö olisi parempi. On kuitenkin myös totta, että tarkempi näyttö lisäisi järjestelmäpiirin kuormitusta ja näin virrankulutusta.

Hinta

OnePlussan puhelimet ovat tulleet tunnetuiksi siitä, että ne tarjoavat kilpailijoiden lippulaivamalleja vastaavaa suorituskykyä selvästi edullisemmalla hinnalla. Samalla yhtiön puhelimien hinnat ovat kuitenkin vähitellen nousseet, ja OnePlus 5:n hintahaarukka on jo 499-559 euroa. Laun mukaan kyse ei ole katteen kasvattamisesta, vaan myös kustannukset ovat nousseet. ”Kautta toimialan tuotantokustannukset ovat nousseet järjestelmäpiireistä muistiin asti, ja käytämme kahdeksan gigatavun RAM-muistia tässä puhelimessa. Jopa laatikon hinta on nyt noussut”, Lau kuvailee.

Tuoreimmat aiheesta

Digi