Särkylääkkeiden kulutus on kolminkertaistunut Suomessa sitten 1970-luvun. Kipuun suhtaudutaan eri tavalla kuin aikaisemmin.
– Suomessa käytetään kolme kertaa enemmän särkylääkkeitä kuin 1970-luvulla. Yli 15-vuotiaista aikuisista 8,5 prosenttia käyttää särkylääkkeitä päivittäin, 14 prosenttia puolestaan muutaman kerran viikossa, professori Riitta Ahonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.
Ahonen on tutkinut lääkkeiden kulutusta 30 vuoden ajan.
– Käyttö lisääntyy iän myötä. Yli 75-vuotiaista jo 40 prosenttia käyttää joko tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia ja aspiriinia säännöllisesti. Toisaalta myös entistä nuoremmista on tullut säännöllisiä käyttäjiä.
Turhan takia ei tarvitse kärsiä
Ahonen uskoo, että kasvu johtuu asenteiden muuttumisesta.
– Vielä 20–30 vuotta sitten ajateltiin, että parempi kärsiä. Se on vanhanaikaista ajattelua. Kipua on hoidettava, Ahonen painottaa.
Vaikka lääkitseminen onkin osittain hyvä asia, joskus tabletti ajaa viitseliäisyyden ohi.
– Päänsärky johtuu useimmiten niska- ja hartiavaivoista, jotka ovat seurausta huonosta työasennosta tai liiasta television ja tietokoneen parissa vietetystä ajasta. Monille on helpompaa turvautua pilleriin kuin korjata omia tapoja, Ahonen sanoo.
Lääkkeiden käyttö vähäisempää kuin muissa maissa
Mitään lääkehuuruista kansaa suomalaiset eivät silti muihin verrattuna ole.
– Pohjoismaisissa kulutustilastoissa Suomi on toiseksi alimmalla sijalla. Vain Norjassa särkylääkkeitä käytetään vielä vähemmän. Eniten meillä kuluu tulehduskipulääkkeitä ja niistä nimenomaan ibuprofeenia, kun taas Tanskassa ja Ruotsissa suositaan parasetamolia ja aspiriinia.
Yhdysvaltalaisetkin ovat käytössä roimasti suomalaisia edellä.
– Ihmisistä osa ottaa särkylääkettä liian herkästi, osa taas ei millään, vaikka se helpottaisi elämää. Turhaan lääkkeitä ei tietenkään pidä syödä. Kipu on aina merkki jostain, ei itsenäinen oire – sille pitää etsiä syy, Ahonen sanoo.
– Yllättävää ja hienoa on se, että lääkkeiden lisäksi suomalaisten yleisin tapa hoitaa kipua on liikunta. Sehän auttaa myös päänsärkyyn, jos se on esimerkiksi näyttöpäätteellä toimimisesta aiheutunutta.
Studio55.fi/Piia Simola