Näin toimii Tanskassa yritysten avautumisen mahdollistava koronapassi – olisiko vastaava mahdollista Suomessakin? "Kaikki keinot käyttöön"

Suomessa pohditaan parhaillaan koronapassin mahdollista käyttöönottoa. Passilla pääsisi vapaammin esimerkiksi ravintoloihin ja tapahtumiin, mistä on Tanskassa jo kokemusta. Kuinka käy Suomessa?

Tanskassa koronapassi on ollut käytössä nyt reilun viikon, ja sitä on hyödynnetty toistaiseksi kampaamojen kaltaisissa pienyrityksissä. Pian sen käyttö kuitenkin laajenee merkittävästi.

– Ensi viikolla täällä aukeavat museot, ravintoloiden terassit ja urheilupaikkoja. Kaikkiin niihin vaaditaan koronapassi, oikeastaan kaikkiin muihin paikkoihin kuin kauppoihin, kertoo Tanskassa asuva toimittaja Annukka Oksanen Uutisaamun haastattelussa.

Koronapassi mahdollistaa osaltaan talouden nousemisen tolpilleen. Tanskassa on ollut Suomeen verrattuna pitkiä ja laajoja sulkutoimia käytössä, ja passin avulla asiakkaan läsnäoloon perustuvat yritykset pääsevät avautumaan.

– Tänään aukeavat pienet, korkeintaan 15 000 neliön kauppakeskukset. Tämä maa on ollut aika kiinni, mutta kyllä nyt ihmiset liikkuvat selvästi enemmän.

Fakta: Tanskan koronapassi

Toimii automaattisena sovelluksena.

Koronapassiin tulee merkintä koronarokotteesta kaksi viikkoa pistoksen saamisesta.

Passiin tulee rokotetiedon lisäksi merkintä sekä sairastetusta koronavirustaudista että negatiivisesta koronatestituloksesta.

Passia on tarkoitus käyttää maan sisällä siihen asti, kunnes rokotuskattavuus saadaan syksyllä tarpeeksi suureksi. Kansainväliseen käyttöön passi saattaa jäädä.

Elämä Tanskassa siis normalisoituu – mutta vain osalle kansasta. Tilanne ei vielä helpotu heillä, joille rokotepassi ei paluuta normaaliin vielä oikeuta.

Suomessakin pohditaan

Suomessa otetaan kesäkuussa käyttään rokotepassi, joka mahdollistaa matkailun niiden maiden välillä, joissa passi on käytössä. Mutta tulisiko Suomen sisällä ottaa käyttöön myös Tanskan mallinen koronapassi?

Kokoomuksessa ajatellaan, että mallissa olevat edut ovat merkittävät. Esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtuma-alan kesä voitaisiin pelastaa.

– Tässä on kyse siitä, että voitaisiin avata yhteiskuntaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monelle, tiivistää kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.

– Myös negatiivisella testituloksessa voisi osoittaa vähäriskisyytensä.

Myös pääministeripuolue SDP:ssä suhtaudutaan passiin lähtökohtaisesti positiivisesti.

– Kaikki keinot, joilla voidaan mahdollistaa ihmisten terveysturvallinen liikkuminen ja palveluiden käyttäminen, tulee ottaa käyttöön, sanoo kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Viruksen leviäminen pelkona

Käynnissä olevassa lainvalmistelussa on silti paljon ongelmia ja haasteita, sanoo Nurminen.

– Isoin kysymys liittyy siihen, että voidaanko todentaa, että tämmöinen passi olisi turvallinen. Jos esimerkiksi meidät olisi rokotettu, niin minkälaisen suojan se antaa? Ja tutkimuksissa on todettu, että me voisimme levittää virusta, vaikka meidät on rokotettu.

Myös Tanskassa on käyty keskustelua rokotepassin lieveilmiöistä, mutta Annukka Oksasen mielestä ero Suomeen on selvä.

– Täällä on enemmän paino tulevaisuudessa. Suomessa keskitytään selvästi enemmän ongelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat