Näin Tunteet pelissä -tähti Bethany Joy Lenz päätyi 10 vuodeksi mukaan salaiseen kulttiin – aikoo kirjoittaa kokemuksistaan kirjan

Näyttelijä ja Tunteet pelissä -sarjan tähti Bethany Joy Lenz kokee, että tv-ohjelma jollain tapaa pelasti hänet. 

Näyttelijä-laulaja ja Tunteet pelissä -tv-sarjasta tuttu tähti Bethany Joy Lenz, 42, on valmis kertomaan kymmenestä vuodestaan kultissa. Koko sen ajan, kun tähti näytteli sarjassa, hän oli myös kyseisen kultin jäsen. 

Lenz kertoi Drama Queens -podcastin jaksossa 7. elokuuta, että voisi kirjoittaa kirjan kokemuksistaan salaisessa kultissa, joka vei vuosikymmenen hänen elämästään. 

Lenz ei kertonut tässä vaiheessa enempää yksityiskohtia kultista, vaikka hän kertoi koko ajan kirjoittavansa kokemuksesta yksityisesti. Hän kertoi myös haluavansa olla kirjailija. Lenz kuitenkin kokee painetta saada kaikki kerrottua täsmälleen oikein ja todenmukaisesti.

– En myöskään tiedä, kuinka paljon voin sanoa, koska on edelleen olemassa ihmisiä ja juridisia asioita, jotka tekevät ajoituksesta monimutkaisempaa. Mutta minä kirjoitan. Kirjoitan koko ajan, hän kertoi. 

Näyttelijä aloitti kirjoittamisen koronapandemian aikana. Lenz kertoi Varietylle, että haluaa puhua kulttikokemuksistaan, koska se voi auttaa muita ihmisiä. Hän kertoo myös pelänneensä kertoa ja hävenneensä olemistaan kultissa. Lenz on pelännyt, että jos hänet nähtäisiin jonkinlaisena uhrina, niin hän menettäisi uskottavuutensa näyttelijänä. 

ADHD auttaa toimimaan kriisitilanteissa

Lenz on kasvanut kristillisessä kodissa, joten keskiviikkoiltojen raamatunlukupiirit ovat aina olleet hänelle tuttu juttu. Muuttaessaan uuteen osavaltioon Yhdysvalloissa hän meni mukaan vastaavaan lukupiiriin. Ryhmässä ystävyys kuitenkin vaikutti tavallista syvemmältä ja haavoittuvaisemmalta. Lisäksi johtoasemassa oleva henkilö vaikutti Lenzistä sosiopaattiselta ja suurin osa ryhmän jäsenistä oli vain kaksikymppisiä, mukaan lukien Lenz itse.

Lenz ei kertomansa mukaan kuitenkaan koskaan varsinaisesti pelännyt oman tai läheistensä turvallisuuden puolesta ollessaan osa ryhmää. Hänellä tosin oli kertomansa mukaan muutamia fyysisiä vuorovaikutustilanteita, jotka saivat hänet pelkäämään. 

– Mutta, koska minulla on ADHD, olen todella erinomainen kriiseissä. Kun joku alkaa huutaa tai muuttua villiksi tai väkivaltaiseksi tai muuta sellaista, verenpaineeni laskee. Putoan todella rauhalliseen tilaan. Saatan jopa tuntea pelkoa, mutta olen todella keskittynyt, todella selkeä ja vahva niinä hetkinä. Ja jotkin niistä hetkistä saivat minut itse asiassa tunnistamaan vähän sitä, mitä minulle tapahtui, ja aloin ottamaan askeleita päästäkseni ulos, Lenz kertoi. 

Tunteet pelissä -ohjelman tuotannossa tiedettiin Lenzin osallisuudesta kulttiin ja häntä yritettiinkin saada siitä pois, mutta hän oli kertomansa mukaan hyvin itsepäinen ja kuvitteli tekevänsä itselleen parhaita ratkaisuja. Lenz kokee, että ohjelma kuitenkin jollain tapaa pelasti hänet, koska hän oli yhdeksän kuukautta vuodesta tekemisissä muidenkin kuin kultin jäsenten kanssa. Sen ansiosta hän heräsi näkemään asioiden todellisen laidan. Lenz lähti kultista hyvin pian sen jälkeen, kun Tunteet pelissä -ohjelma vuonna 2012 loppui. 

Tuolloin hän pelkäsi, että hänen lapsensa otetaan häneltä pois, häntä pilkataan, ettei hän saa enää töitä ja että hänet ymmärretään väärin. Lähteminen itsessään ei ollutkaan hänelle se vaikein paikka, vaan sen tunnustaminen, että hän on erehtynyt pahemman kerran. Osa toipumista olikin se, että hän oppii jälleen luottamaan itseensä päätöksenteossa. 

Lenz menetti paljon ollessaan osa ryhmää

Vastaavanlaisten ryhmien tarkoitus on Lenzin mukaan eristää ihminen muista. Ne yrittävät saada ihmisen luottamaan vain ryhmän jäseniin ja johtohahmoon. Kultin takia Lenz jätti osallistumatta moniin perhetapahtumiin, kuten häihin, syntymäpäiville ja hautajaisiin. 

– Ironista on, että menetin niin monta mahdollisuutta, koska asetin tämän ryhmän etusijalle. Olin urani huipulla ja sain tarjouksia isoista elokuvista ja Broadway-ohjelmista. Kaikki, mitä varten olin harjoitellut, kaikki lapsuuden unelmani olivat toteutumassa, ja sanoin ei kaikelle, jotta voisin lähteä elämään tämän syrjäisen, pienen ihmisryhmän kanssa vakuuttuneena tekeväni jalon, hengellisen uhrauksen. Kerron teille, että kaikista ryhmistä, jotka vaativat teitä uskomaan jokaiseen yksityiskohtaan siitä, mitä he uskovat tullakseen rakastetuiksi ilman tuomitsemista, kannattaa juosta karkuun, Lenz kertoi.

– Tiedän, etten ole ainoa. Mitä hyötyä tuskallisista kokemuksistamme on, jos vain työnnämme ne pois ja teeskentelemme kaiken olevan täydellistä? Se ei tee kenellekään hyvää, Lenz sanoi.

Lenz on tekemisissä kahden, hänelle läheisen ihmisen kanssa, jotka olivat myös osa samaa ryhmää. Samat ihmiset pyrkivät pois kultista samoihin aikoihin kuin Lenz. 

Hän kertoo edelleen olevansa toipumisen tiellä ja opettelee luottamaan ihmisiin.  

Lenz ei ole koskaan julkisesti identifioinut kulttia, johon kuului, mutta on muuten vastustanut organisaatioita, joiden viestinnän on nähnyt ongelmallisena. Vuonna 2021 Lenz kirjoitti Mosaic Church -kirkosta Instagramissa. Hänen mukaansa kirkon hierarkkinen kaltoinkohtelu tapahtuu kulissien takana ja sitä on paljon vaikeampi havaita, jos ei ole itse sisäpiirissä. Hän on kertomansa mukaan ollut enemmän ja vähemmän vain osallistujana kyseisessä kirkossa kahden vuoden ajan.

Lenz näytteli Tunteet pelissä -sarjassa Haley James Scottia.

Korjattu 24.8. klo 9.00: Kolmen naisen kuvan oikean puolimmainen henkilö ei ole Daniella Alonso, vaan Sophia Bush.

Lue myös:

    Uusimmat