Näin Ukrainan vastahyökkäys suunniteltiin länsivaltojen tuella – upseerit pelasivat sotapelejä jopa 20 tuntia päivässä

Joukko ukrainalaisia, yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä upseereita kokoontui eurooppalaiseen sotilastukikohtaan käymään läpi erilaisia taisteluskenaarioita Ukrainan vastahyökkäyksen alla.

Kun Ukraina kesän aikana alkoi suunnitella vastahyökkäystä maan itäosaa miehittävää Venäjää vastaan, se sai länsivalloilta paitsi aseapua ja tiedustelutietoa, myös tukea operaatioiden suunnittelussa.

Asiasta kertovan The Atlanticin mukaan joukko ukrainalaisia, yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä upseereita kokoontui tarkemmin määrittelemättömään eurooppalaiseen sotilastukikohtaan, jossa käytiin läpi erilaisia taisteluskenaarioita.

Ukrainalaisten alustavassa suunnitelmassa tarkoitus oli käynnistää maan eteläisellä rintamalla laaja vastahyökkäys, jolla vapautettaisiin paitsi Hersonin kaupunki, myös merkittäviä osia läheisistä Mykolaivin ja Zaporizhzhjan alueista.

Suunnittelijat työskentelivät kolmessa eri huoneessa, jaettuna kansallisuuksien mukaan, ja tekivät erilaisia sotapelejä jopa kaksikymmentuntisiksi venyneinä päivinä.

– Meillä on käytössämme erilaisia algoritmeja sekä metodologioita, jotka ovat sangen hienostuneita, kun esimerkiksi selvitetään logistiikkaa tai lasketaan ammustarvikkeiden käyttöä. Tarkoituksemme ei ollut kertoa ukrainalaisille mitä heidän tulisi tehdä, vaan antaa mahdollisuuksia suunnitelmien koeajoihin, TA:n haastattelema Yhdysvaltain puolustusministeriön korkea virkamies toteaa.

Näissä sotapeleissä osoittautui, että laaja hyökkäys eteläisellä rintamalla olisi hyvin kuluttava sekä ihmishenkien että kaluston kannalta.

Kahden rintaman hyökkäys 

Uusi suunnitelma lähti liikkeelle tilanteesta, jossa Ukraina oli maan eteläosissa tulittanut venäläisjoukkoja rajusti amerikkalaisten lahjoittamalla raketinheitinkalustolla. Tämän seurauksena venäläiset olivat joutuneet siirtämään voimavaroja Harkovan alueelta maan koillisosasta Hersonin tueksi.

Niinpä suunnittelijat päätyivät kahden rintaman hyökkäykseen, joka hyödyntäisi juuri tätä haavoittuvuutta.

Vastahyökkäys alkoi elokuun lopulla Hersonin alueella. Eteneminen oli raskasta ja kuluttavaa niin ukrainalaisille kuin venäläisjoukoillekin, mutta viikkoa myöhemmin Harkovan alueella aloitettu operaatio tuli venäläisille selkeänä yllätyksenä.

Maan koillisosaan jääneet joukot olivat kehnosti varusteltuja, ja joukossa oli muun muassa sotakokemukseltaan puutteellisia mellakkapoliiseja. Osa venäläisistä lähti yksinkertaisesti pakoon ja jätti jälkeensä käyttökelpoista sotilaskalustoa.

Noin kaksi kuukautta vastahyökkäyksen aloituksen jälkeen maailman mielenkiinto kohdistuu eteläosan Hersonin kaupunkiin, jota miehittävien venäläisten aikeista ei ole varmuutta.

Tiistaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytshi arvioi , että Venäjä pyrkii vahvistamaan kaupungin puolustusta, ja että edessä on mitä raskain taistelu.

Lue myös:

    Uusimmat