Näin Ukrainassa reagoitiin olympiapäätökseen – ministerin sanat eivät olleet lieviä

Ukrainan nuoriso- ja urheiluministeri Matviy Bidnyi reagoi jyrkästi Kansainvälisen olympiakomitean päätökseen sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpaileminen Pariisin olympialaisissa neutraaleina urheilijoina.

KOK julkisti tänään perjantaina hallituksensa päätöksen, jonka myötä venäläisillä ja valkovenäläisillä urheilijoilla on mahdollisuus kilpailla ensi kesänä Pariisin olympialaisissa ilman maatunnuksia. Urheilijat eivät saa tukea sotaa eikä heillä saa olla sopimusta maansa armeijan tai turvallisuuspalvelujen kanssa.

– KOK:n hallituksen päätös sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden piiloutuminen valeneutraaliuden taakse on vastuuton, ministeri Bidnyi jyrisi Ukrainan nuoriso- ja urheiluministeriön sosiaalisen median kanavilla.

– Selitimme omalta osaltamme kansainvälisille kumppaneille ja olympiakomitealle, että venäläisurheilijoilla on samat passit kuin ukrainalaisia tappavilla miehittäjillä. Tämä tarkoittaa, että he kantavat osan vastuusta ukrainalaisten kuolemista.

Venäjä on sotinut Valko-Venäjän tukemana Ukrainassa vuodesta 2022. Bidnyi sanoi, ettei sodan aikana ole mahdollista piiloutua puolueettomuuden taakse.

– Puolueettomuus aikana, jolloin Euroopassa käydään verisintä sotaa toisen maailmansodan jälkeen ja kansa yrittää tuhota toista, merkitsee vastuuttomuutta ja hiljaista hyväksyntää murhaajille.

– Mitä muuta Venäjän pitää tehdä, keitä muita sen pitää tappaa, jotta Kansainvälinen olympiakomitea viimein riisuisi punaiset lasinsa terroristimaan suhteen?

Bidnyi kertoi, että päätös siitä, osallistuuko Ukraina ensi vuoden olympialaisiin ja paralympialaisiin, tehdään sen jälkeen, kun on neuvoteltu Ukrainan urheiluyhteisön ja maan korkeimman poliittisen johdon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat