Sydänlääkäri Raimo Kettunen kertoo, miten ihminen voi omalla toiminnallaan edistää sydämen terveyttä.
Läppäviat ja rytmihäiriöt ovat vaikeammin omalla toiminnalla vältettävissä, mutta onneksi niihin on saatavilla hyvää ja tehokasta hoitoa.
Sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta ovat niitä sairauksia, joihin estävästi ihminen voi itse paljon vaikuttaa. Näiden sairauksien perimmäistä syytä ei tosin vieläkään tiedetä, mutta tosiasia on, että niiden puhkeamista pahentavat ja edesauttavat tupakointi, korkea kolesteroliarvo, kohonnot verenpaine sekä diabetes.
Syö ja liiku
Yhtä selvää on, että näiden riskitekijöiden poistaminen estää monilla sydänsairauksien puhkeamista. Riskitekijöiden merkitystä jotkut lääkäritkin tosin yrittävät kiistää, ehkä kansansuosiota tai jopa omaa taloudellista etua tavoitellen. Mutta he eivät ole näihin asioihin perehtyneitä asiantuntijalääkäreitä vaan alan harrastajia.
Tupakoinnin lopettamisen jälkeen terveellinen eli monipuolinen ruokavalio ja liikunta vaikuttavat eniten sydänterveyttä edistävästi. Vaikka lääkkeet ovat äärimmäisen tärkeitä jo sairastuneille sydänpotilaille, vielä terveenä pysyneille niiden merkitys on vähäisempi, niin sanottujen luonnonlääkkeiden ja hivenaineiden merkitys vielä vähäisempi. Kohonneen verenpaineen ja diabeteksen lääkehoidosta ei kuitenkaan kannata tinkiä!
Muutos lähtee itsestä
Vain ani harva meistä jaksaa elää muutamaa kuukautta pidempään käskyjen ja kieltojen varassa terveytemmekään hyväksi. Siksi hyvä sydänlääkäri antaa vain oikeaa tietoa siitä, mihin asioihin vaikuttamalla sydämen terveys säilytetään tai jopa palautetaan sairastumisen jälkeen.
Ihminen itse etsii, löytää ja omaksuu keinot, joilla päämäärä saavutetaan. Sydämen sairastuminen on ani harvoin niin perinnöllistä, ettei siihen voi omilla elämäntavoilla vaikuttaa estävästi!
Studio55/Jenni Kokkonen
Täyttä elämää sydänsairaudesta huolimatta