Uuden kirjan mukaan Suomi ryhtyi tiedettyä nopeammin Aasian tsunamikatastrofin hoitoon.
Valtiosihteeri Risto Volanen kertoo näkemyksiään tapahtumista ensi viikolla julkaistavassa Myrskyn silmässä - Suomi ja uudet kriisit -kirjassa.
Aiemmin Suomea on kritisoitu hitaasta toiminnasta.
Poika vietti joulua Thaimaassa
Vuonna 2004 Volanen vietti rauhaisaa kotijoulua vaimonsa kanssa. Poika vietti jouluaan Thaimaassa. Tapaninpäivän aamuna poika kertoi, että maa oli järissyt ja rantaan oli lyönyt suuri aalto. Kaikki oli kuitenkin hyvin.
Valtiosihteeri alkoi seurata uutisia ja kyseli ulko- ja sisäministeriöistä, onko kaikki kunnossa.
Tietoliikenneyhteydet Thaimaahan olivat vioittuneet. Tihkuneet tiedot olivat kuitenkin suomalaisittain rauhoittavia: kadonneiksi luullut kolme ihmistä olivat löytyneet. Valtiosihteeri välitti tiedot esimiehelleen pääministeri Matti Vanhaselle ja paineli puolilta öin pehkuihin.
Neljän tunnin päästä uutisia valvomaan jäänyt Marjatta-vaimo herätti Volasen. Yle kertoi, että kolmessa maakunnassa evakuoitiin ihmisiä. Aamun Helsingin Sanomissa oli kuva Phuketin lomakeskuksen tuhoista. Radiossa turisti sanoi viettäneensä yön viidakossa, koska hotelli oli sortunut.
Volaselle tuli outo olo. Phuketin lomakeskuksen alueella oli tsunamin iskiessä 2000 suomalaista. Voisiko hiljaisuuteen olla muukin syy kuin tietoliikenneongelmat?
Kaikki haetaan kotiin
Suomi ei ollut varautunut tsunamin kaltaiseen tilanteeseen. Oli olemassa valmiuspäällikkökokous, mutta sekin oli vain suunnitteluelin. Pääministerin valtiosihteerinä toiminut Volanen päätti aamukuudelta kutsua valmiuspäälliköt koolle.
Taksista Volanen soitti Vanhaselle ja kertoi, että tilanne Aasiassa saattaa olla pahempi kuin mitä ulkoministeriö ja media kertovat.
- Hetken keskustelun jälkeen pääministeri sanoi, että on tehtävä kaikki se, mitä suomalaisten turvallisuuden hyväksi tarvitaan.
Tämän jälkeen Volanen alkoi etsiä matkatoimistojen ja Punaisen Ristin numeroita kutsuakseen heidätkin kokoukseen. Aamupäivän kokouksessa päätettiin, että jokainen suomalainen haetaan kotiin ja ryhdyttiin toimeen.
"Maksakaa matkanne itse"
Tsunamiluku perustuu Volasen kokemuksen ohella valmiuspäällikkökokousten muistioon. Volasen mukaan muistion laatinut puolustusministeriön eversti halusi salata sen. Volanen katsoo, että asiakirja on julkinen.
Muistiosta käy ilmi esimerkiksi se, että ulkoministeriö olisi halunnut kansalaisten vastaavan evakuointikustannuksistaan itse.
Kirjassa kerrotaan, millaiset tunnelmat olivat, kun pikkuhiljaa alkoi selvitä, että kateissa olevat lienevät kuolleita. Parhaat tiedot tilanteesta paikan päällä tuli matkatoimistoilta.
Tsunamiluku on myös kuvaus useista urotöistä ja oikeista ihmisistä oikeilla paikoilla. Suoraa kiitosta saa erityisesti Vanhanen, jonka tuesta Volanen saattoi olla varma tehdessään vaikeita, nopeita ja kalliita päätöksiä.
Volasen mielestä suoraan pääministerin alla toimiva valmiuspäällikkökokous osoittautui hyväksi johtamisjärjestelmäksi tsunamin kaltaisissa kriiseissä. Hän arvostelee voimakkaasti sotilashallintoa, poliisia ja ulkoministeriötä viimeaikaisista pyrkimyksistä saada johto käsiinsä myös laajoissa siviilikriiseissä.
(MTV3 - STT)