Jos lapsille haluaa antaa rahaa, veroasioista on syytä olla hyvin perillä. Vaikka rahan lahjoittamisessa lainsäädäntö on tiukka, se sallii kuitenkin runsaasti verosuunnittelumahdollisuuksia.
Verot on aina silti maksettava, ja verosuunnittelulla tarkoitetaankin nimenomaan laillisia keinoja järjestää omaisuuden siirtoja niin, että veroa tulisi maksettavaksi mahdollisimman vähän.
– Siinä vaiheessa mennään metsään, jos täytyy pohtia, että jospa verottaja ei huomaisikaan, Sampo Pankin sijoitusjohtaja Marja Lehtiranta-Räty huomauttaa.
Lahjaverolakia muutettiin vuoden alusta niin, että lähiomaisten lahjavero keveni kauttaaltaan kolme prosenttia. Tällä hetkellä rahaa voi saada yhdeltä henkilöltä verottomana alle 4 000 euroa kerran kolmessa vuodessa.
– Jos vaikkapa kaksi isovanhempaa antaa alle 4 000 euroa samaan aikaan, sillä ei ole merkitystä. Jos taas sama isovanhempi antaa kahden vuoden välein alle 4 000 euroa, se ei enää onnistu veroja maksamatta.
Rahaa voi kuitenkin siirtää perillisille suurempiakin määriä niin, ettei veroa tarvitse maksaa. Se onnistuu sijoitusvakuutuksen kautta, jolloin yksi henkilö voi saada kolmen vuoden sisällä yhteensä 8 500 euroa verottomana. Sijoitusvakuutuksen kohdalla summa on saajakohtainen eikä antajalla tai antajilla ole väliä.
– Yksi henkilö siis voi saada useammalta tai yhdeltä lahjoittajalta yhteensä 8 500 euroa kolmen vuoden välein, Lehtiranta-Räty täsmentää.
Opiskelijaa voi auttaa verottomana
Lahjaverolaki sallii sen, että voi osallistua lapsen elättämiseen ja hoitaa esimerkiksi koulutukseen liittyviä asioita. Kyse ei ole lahjasta, jos maksaa lapsen asunnon vuokraa opiskeluaikana. Rahaa ei kuitenkaan saa antaa lapselle vaan vuokra täytyy maksaa suoraan vuokranantajalle.
– Lahjaveroa ei suoriteta myöskään koti-irtaimistosta, esimerkiksi sohvasta, sängystä tai jääkaapista. Silloin summa ei saa kuitenkaan ylittää 4 000 euroa.
Rahaa voi myös lainata lapselle ilman veroa, mutta silloin kannattaa olla tarkkana. Verottaja sallii lainan antamisen läheiselle ilman korkoa, mikäli kyseessä on aito laina.
– Silloin takaisinmaksusta on tehty sopimus, ja sitä sopimusta myös noudatetaan.
Lahja vai ennakkoperintö?
Kun lapselle haluaa antaa rahaa lahjaksi, kannattaa olla tarkkana termien kanssa. Usein lahjojen antamisen yhteydessä puhutaan ennakkoperinnöstä. Ennakkoperinnöllä ja lahjalla on kuitenkin selkeä ero.
– Lahjakirjasta tulisi käydä ilmi, että kyse todella on lahjasta. Ennakkoperintö nimittäin otetaan huomioon lopullisessa perinnönjaossa lahjan antajan kuoleman jälkeen. Silloin tulee lisää veroa maksettavaksi.
Lehtiranta-Rädyn mukaan lahjojen antaminen on järkevämpää kuin koko omaisuuden jättäminen kerralla perillisille. Lahjaverotus on perintöverotusta kevyempää. Jos lahjoja ei kuitenkaan halua käyttää, myös testamentti on hyvä verosuunnittelun väline.