Ranskassa oikeus antaa tänään tuomionsa naiselle, joka esitti vuoden 2015 Pariisin terrori-iskujen uhria saadakseen korvauksia. Vastaavanlaisia huijaustapauksia on paljastunut aiemmin Ranskassa.
Tänään tuomionsa saava 32-vuotias nainen väitti saaneensa luodin, eri tulkinnoista riippuen joko kyynärpäähänsä tai peukaloonsa Pariisin terrori-iskuissa, joissa kuoli ainakin 130 ihmistä ja satoja loukkaantui. Iskut tehtiin marraskuun 13. päivä vuonna 2015 Pariisissa ja sen esikaupungissa Saint-Denis’ssa.
Video: Ranskassa jatkoi poikkeustilaa pitkään terrori-iskujen jälkeen.
Gulf Newsin mukaan nainen haki iskujen jälkeen korvauksia terrorismin uhreille tarkoitetusta FGTI-rahastosta jopa 20 000 euroa.
Naisen kertomusten mukaan kaksi hänen ystäväänsä kuoli iskuissa. Nainen antoi lisäksi haastattelun uutistoimisto AFP:lle kaksi vuotta iskujen jälkeen artikkeliin, jossa käsiteltiin iskuissa selvinneitä.
Nyt naista syytetään virheellisestä todistuksesta ja rahastoon kohdistetusta huijauksesta.
Ranskassa useita huijaustapauksia
Terrori-iskuista saataviin korvauksiin liittyvä huijaustapaus ei ole ensimmäinen. Useita ihmisiä on aiemmin tuomittu samankaltaisista huijauksista.
Aiemmin tänä vuonna 49-vuotias nainen kertoi FGTI-rahastolle olleensa Bataclan-konserttisalissa, kun sinne tehtiin yksi illan terrori-iskuista. Nainen haki korvausta 25 000 euroa. Gulf Newsin mukaan nainen tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan tekemästään huijauksesta.
Viime joulukussa ambulanssikuski Cedric Rey tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan hänen väitettyään myös olleen Bataclan-salissa, vaikka hän ei edes ollut Pariisissa iskujen aikaan.
Suomessakin epäily oikeudettomista korvauksista
Myös Suomessa on tutkittu omaa terrori-iskuun liittyvää huijaustapausta. Elokuussa 2017 Turun joukkopuutouksessa ensimmäistä uhria auttanutta Hassan Zubieria epäillään petoksesta ja väärennyksestä, jossa hän on yrittänyt saada oikeudettomia korvauksia Valtionkonttorista.
Uhria auttanut Zubier sai itse useita veitseniskuja tilanteessa ja joutui pyörätuoliin. Hän haki korvauksia Valtionkonttorista väärennetyllä todistuksella. Zubier antoi menetetyistä ansiotuloistaan vääriä tietoja.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi ensin Zubierin olevan oikeutettu vajaan tuhannen euron korvaukseen kuukaudessa siihen asti, kunnes hän täyttää 65 vuotta, eli noin 20 vuoden ajan.
Valtiokonttorin selvityksissä kävi kuitenkin ilmi, ettei ruotsalainen Zubier ollut työskennellyt väittäminään ajanjaksoina ensihoitajana ambulanssifirmassa.
Zubier on myöntänyt tekonsa ja perustellut tekoaan huonolla taloudellisella asemalla.