Nainen HS:n mielipidepalstalla: Opintotukiuudistus on järjetön – "Tuntuu nöyryyttävältä olla riippuvainen poikaystävästään"

Julkaistu 22.07.2017 10:32

MTV UUTISET

Meneillään oleva opintotukiuudistus tekee poikaystävästä elatusvelvollisen ja tilanne on sen kautta kestämätön ja absurdi, kirjoittaa tyttöystävä-nimimerkillä nainen Helsingin Sanomien tämän päiväisessä mielipidekirjoituksessa.

Lähes kaikki Suomen opiskelijat siirretään elokuussa opiskelijan asumislisästä yleisen asumistuen piiriin. Opintotuen asumislisän suuruus on ollut tähän asti enintään 201,60 euroa. Ensi kuusta lähtien tilanne on toinen. Yleisen asumistuen suuruus riippuu muun muassa oman ja puolison palkan suuruudesta sekä kunnasta, jossa opiskelija asuu.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tyttöystävä kirjoittaa, että uudistus jättää jopa 40 000 opiskelijaa ilman asumistukea. Erityisesti kirjoittaja kritisoi sitä, että kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, niin kämppäkavereiden ja puolison tulot vaikuttavat tukeen. Tämä on järjenvastaista ja kestämätöntä, linjaa opiskelija.

– Oma tilanteeni on se, että opiskelen ja asun yhdessä työssäkäyvän poikaystäväni kanssa. Hän tienaa juuri ja juuri yli Kelan asettaman rajan, eli 2 508 euroa kuukaudessa ennen veroja. Tästä seuraa, että menetän asumistukeni syksystä lähtien. Olen tähän mennessä saanut opintotukea noin 470 euroa kuukaudessa, mutta syksystä lähtien tukeni vähenee 250,28 euroon. Kun ottaa huomioon, että jo pelkkä kuukausittainen osuuteni vuokrasta on 425 euroa, olen huolissani toimeen­tulostani, kirjoittaa tyttöystävä-nimimerkki.

Nimimerkin takana kirjoittavan naisen huolena on se, että hänestä tulee uudistuksen myötä täysin riippuvainen poikaystävänsä tuloista. Tämä tuntuu hänestä nöyryyttävältä ja alistavalta. Hän muistuttaakin, että yhdessä asuminen ei automaattisesti tarkoita yhteistä taloutta. Kirjoittajan ihmetteleekin, miten nykyaikana edes voidaan ajatella, että hiljattain seurustelemaan alkaneet nuoret elättäisivät toisensa.

Tyttöystävä suomiikin opintotukiuudistusta siitä, että yksinasuvat opiskelijat saavat selvästi enemmän rahallista tukea kuin muut. Uudistus suosii kirjoittajan mukaan törkeästi yksinasujia ja asettaa opiskelijat eriarvioiseen asemaan keskenään.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa