Ranskan presidentti Francois Hollande on armahtanut naisen, joka tappoi häntä 47 vuotta pahoinpidelleen aviomiehensä. Tapaus oli ennättänyt herättää kansanliikkeen Ranskassa.
Jacqueline Sauvage, 68 vuotta, tuomittiin lokakuussa 2014 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Hän oli ampunut tyranniksi luonnehdittua miestään kiväärillä kolmesti selkään.
Vain päivää ennen kuin Jacqueline Sauvage tappoi miehensä, heidän poikansa oli tehnyt itsemurhan.
Sauvagen mies, alkoholin suurkuluttaja, oli pahoinpidellyt vaimoaan lähes viidenkymmenen vuoden ajan. Toistuvan väkivallan uhreiksi olivat joutuneet myös perheen lapset. Lisäksi mies oli raiskannut kaikki kolme tytärtään.
Perhe valitti Sauvagen tuomiosta perustellen naisen toimineen itsepuolustuksena. Oikeus käsitteli tapauksen uudelleen viime joulukuussa.
– Meidän isämme on kuollut ja minulle se on helpotus, yksi tyttäristä, jonka isä oli raiskannut 16-vuotiaana, sanoi oikeudessa.
Sauvagen kymmenen vuoden vankeustuomio pysyi perheen vaateista huolimatta. Syyttäjän mukaan naisen tapa puolustautua ampumalla miestään selkään, oli ylimitoitettua.
Tuomion jälkeen Ranskan mediassa levisivät kuvat murtuneesta, itkevästä tyttärestä, joka piti kiinni lasin takana seisovan harmaantuneen äitinsä kädestä.
– Missä on inhimillisyys tässä kaikessa, tytär Fabienne Marot kysyi televisiohaastattelussa.
Oikeuden tuomio sai aikaan kansanliikkeen Ranskassa. Sauvagen puolustajat vaativat tälle presidentin armahdusta. Nettiadressi keräsi lähes 400 000 allekirjoitusta.
Pian tukijoiden joukkoon liittyivät myös useat poliittiset henkilöt, joiden joukossa mm. Pariisin pormestari Anne Hidalgo ja vihreiden europarlamentaarikko Daniel Cohn-Bendit.
Perjantaina presidentti Hollande vastaanottikin Sauvagen kolme tytärtä asianajajineen Elysée-palatsiin. Hän kuuli tytärten näkemykset tapahtuneesta ja lopulta sunnuntaina ilmoitti kantansa: Sauvagen tuomiota lievennetään. Sauvage päässee vankilasta huhtikuussa.
Naisella oli ollut jäljellä reilut kaksi vuotta vankeutta ennen ensimmäistä mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen.
Hollanden armahdusta on kiitelty Ranskassa. Päätöstä pidetään erityisen tärkeänä perheväkivallan uhrien kannalta.
Lähteet: Le Figaro, Le Point, L’Express, BBC