Naiset käyttävät hammastahnaa raskaustestinä – asiantuntija kritisoi villitystä

hammastahna
Raskaustestin tekeminen hammastahnasta on noussut villitykseksi.Shutterstock
Julkaistu 05.10.2017 14:29

MTV LIFESTYLE

Netissä villitsee tällä hetkellä video, jossa annetaan ohjeet helpon ja halvan, tee se itse -raskaustestin tekemiseen kotioloissa.

YouTubeen ladatulla videolla näytetään, kuinka mahdollisen raskauden voi selvittää vain hammastahnaa, kahta kippoa ja ruiskua käyttämällä.

Tämän kotikonstin, helpon ja halvan raskaustestin väitetään selvittävän mahdollisen raskauden vain kolmessa minuutissa.

Lähes 3,4 miljoonaa katselukertaa saaneella raskaustestivideolla väitetään, että henkilö on raskaana silloin, jos virtsan ja hammastahnan seos muuttuu sinertäväksi ja vaahtomaiseksi.

Videolla opastetaan, kuinka raskauden selvittäminen hoituu kotikonstein.


Mutta mihin tämä väite perustuu? Videon mukaan hammastahnan ja virtsan aikaansaaman reaktion aiheuttaa istukkahormoni, jota alkaa erittyä munasolun hedelmöitytty ja kiinnityttyä kohtuun.

Sama periaate on käytössä myös kaupasta ostetuissa raskaustesteissä. 

Hammastahnasta tehtävälle raskaustestille ei ole tieteellistä näyttöä

Vaikka video on noussut suureen suosioon, The Gynae Centrenin lääkäri Alex Eskanderin mukaan videon väittämä teoria on hölynpölyä, eikä raskaushormonin ole tieteellisesti todistettu vaikuttavan hammastahnan väriin tai rakenteeseen.

Lääkäri kritisoikin väitettä siitä, että tämä konsti voisi todella toimia.  Jos epäilet olevasi raskaana, mies suosittelee asianmukaisesti hyväksytyn testin tekemistä.

LUE MYÖS: Positiivinen raskaustesti paljastui joksikin aivan muuksi – nainen joutui ”synnyttämään” syöpäkasvaimen

– Nykyaikaiset raskaustestit havaitsevat, sisältääkö virtsa istukkagonadotropiinia, eli HCG-hormonia. Osa herkistä testeistä voi näyttää positiivista jo 12 vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä, eli jo ennen kuukautisten poisjääntiä, Eskander toteaa.

– Jos epäilet olevasi raskaana, kannattaa testi tehdä 3–5 vuorokauden kuluttua kuukautisten poisjäämisestä CE-hyväksytyllä testillä, ei hammastahnalla.

Lähde: Independent

Artikkelia päivitetty 6.6.2018 klo 18.44.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus