Naiset ovat ystävyyssuhteissa julmempia kuin miehet

Ystävyyssuhteet tuovat mehevyyttä elämään. Psykologi Tuija Matikan mielestä elämä ilman ystävyyssuhteita on kuin piparkakku ilman rasvaa. Pitkäikäinen ystävyys on tärkeää niin naisille kuin miehillekin, mutta sukupuolten välinen ero suhteissa on suuri: miesten toveruussuhteet syntyvät tekemisen ympärille, kun naiset puolestaan keskustelevat mielellään ihmissuhteista.

– Köyhäksi elämä menee, jos ei ole ihmistä, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia, psykologi Tuija Matikka aloittaa.

Matikka tietää, että ihminen tarvitsee ystäviä, ja ystävyyssuhteita luodakseen hänellä on oltava kyky tuntea empatiaa. Hyvä ystävyyssuhde syntyy vuorovaikutuksesta, ja syvin empatia saavutetaan, kun on koettu yhdessä samanlaisia asioita.

– Kyse voi olla vaikka vaihdevuosista. Kun tietää, mistä toinen puhuu, on helpompi ymmärtää ystävää.

Ystävyys vaihtelee elämän aikana

Yhteiset kokemukset ovat tärkeitä, ja siksi pitkät ystävyyssuhteet ovat kullan arvoisia. Kun yhdessä on koettu vuosikymmenien aikana vaikka mitä, juteltavaa ja muisteltavaa riittää. Esimerkiksi kansakoulun hirviöopettajasta on helpompi puhua, kun toinen tietää, millaista oppitunneilla oli olla.

– On tärkeää, että joku tietää koko stoorin tai koko elämän kaaren ja tuntee sinut pitkällä tähtäimellä. Silloin voi pohtia, miten on itse muuttunut, kun on joku, johon voi elämäänsä peilata. Siksi on järkeä haalia näitä ihmisiä esiin.

Eri ikäkausina ihmisten elämässä esiintyy erilaista ystävyyttä. Tytöillä on taipumusta kahdenväliseen ystävyyteen, jolloin ystävyyssuhteet ovat melkein kuin parisuhteita. Silloin syntyy helposti kolmiodraamoja.

Kun ollaan perheen perustamisvaiheessa, ystävyydet usein hajoavat. 50 ikävuoden paikkeilla ystävyys kuitenkin taas syvenee, kun lapset muuttavat pois kotoa.

– Keski-iässä parisuhteen keskustelujen on tutkittu lyhentyneen. Usein naisella on tarve keskustella jonkun kanssa, mutta mies vain tyytyy murahtelemaan. On hyödyllistä, että naiset hakeutuvat toistensa seuraan eivätkä vaadi ukkoa kehittymään keskustelijana.

Ystävyyttä ei pitäisi analysoida

Mutta miten pitkän ystävyyssuhteen säilyttäminen on mahdollista? Matikka korostaa vastavuoroisuuden tärkeyttä. Ystävyyssuhteesta ei tule mitään, jos toinen vain avautuu aina omista asioistaan.

– Aika monet kuvittelevat, että vain heitä pitää kuunnella. On olemassa ihmisiä, jotka eivät vain tajua, että toisenkin vuoron pitäisi tulla joskus.

Ystävyyssuhteen muodostuminen on Matikan mukaan jossain määrin samanlaista kuin rakastuminen. Jonkun kanssa palaset vain loksahtavat kohdalleen, ja juuri se on ensiarvoisen tärkeää. Vastavuoroisuuden tulee olla spontaania ja hienovaraista, eikä ystävyyttä saisi miettiä liikaa. Kun sitä ryhtyy analysoimaan, se voi menettää hohdokkuutensa.

– Tähän pätee sananlasku, kel onni on, se onnen kätkeköön.

Ystävyyssuhteissa voi esiintyä myös mustasukkaisuutta. Jos paras kaveri pyytääkin konserttiseurakseen vaikka työkaveriaan, ystävyys joutuu puntariin.

– Tämä on tyypillistä 8-vuotiaalle, mutta jotkut vanhemmatkin ihmiset menevät siihen halpaan.

Naisten ihmissuhteet ovat julmempia

Ystävyyteen kuuluu se, että tapaamiset ovat kuin salaman välähdyksiä. Vaikka ei tavata ollenkaan välillä, seuraavalla kerralla jatketaan siitä mihin jäätiin. Ystävyys ei kehity samalla tavalla kuin esimerkiksi parisuhde, kyse on lyhyistä kohtaamisista.

– Ystävyyteen kuuluu, että jokainen tapaaminen on ainutlaatuinen, Matikka tietää.

Kun naiset viettävät ystäviensä kanssa usein aikaa keskustelemalla ihmissuhteistaan, miesten toveruus keskittyy yleensä tekemisen ympärille. Ystävyys on sivutuote, kun miehillä on yhteinen harrastus.

Naisille ihmissuhteet ovat paljon tärkeämpiä. Naisten ystävyyssuhteet voivat olla myös julmempia kuin miesten.

– Naisten ihmissuhdeosaaminen on parempi, ja siksi voidaan olla paljon julmempiakin, kun on helpompi haavoittaa.

Syy sukupuolten väliseen eroon lienee Matikan mukaan hormoneissa. Esimerkiksi miesten hermosto on rakentunut niin, että he unohtavat helposti kipeät asiat. Naisilla stressin keskus syöpyy syvemmälle, naiset prosessoivat tilanteita syvemmälle.

– Miehillä on siis helpompaa, Matikka summaa.

Lue myös:

    Uusimmat