Sairaalahoitoon joutuvan vanhuksen toipumismahdollisuudet ovat paremmat, jos häntä hoitaa naislääkäri. Ero mieslääkäreihin ei ole kovin suuri, mutta tutkijat pitävät sitä silti huomionarvoisena.
Tiedot käyvät ilmi yli 1,5 miljoonan keskimäärin 80-vuotiaan yhdysvaltalaisen rekisteritiedoista vuosilta 2011–2014. Tutkijat selvittivät rekisterien avulla, miten moni potilas oli menehtynyt 30 päivän sisällä sairaalaan joutumisesta ja miten moni oli joutunut takaisin sairaalahoitoon.
Tulosten perusteella naislääkäreiden hoitamien potilaiden riski menehtyä tai joutua uudelleen sairaalahoitoon oli jonkin verran pienempi kuin mieslääkäreiden hoitamien. Käytännössä jokaista 233 naislääkärin hoitamaa potilasta kohden jäi henkiin yksi potilas enemmän.
Aineistosta ei voinut päätellä, miksi naislääkärien potilaat pärjäsivät paremmin, mutta aiemmissa tutkimuksissa mieslääkärien ja naislääkärien väliltä on löydetty useita eroja. Naislääkärit ensinnäkin noudattavat virallisia hoitosuosituksia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä todennäköisemmin kuin mieslääkärit. Tutkimuksista tiedetään, että naislääkärit saattavat myös kommunikoida miehiä paremmin ja ottaa potilaan psykososiaaliset tarpeet useammin huomioon.
On silti mahdollista, että lääkärin sukupuolen lisäksi moni muukin seikka on vaikuttanut tuloksiin.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Miksi lääkäreitä pelätään?
Yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Outi Seppälä puhui lääkäripelosta Studio55.fi-lähetyksessä tammikuussa 2016.
25:12