41-vuotias nainen häiriköi entisen aviomiehensä ja lastensa isän sekä tämän uuden naisystävän elämää kuukausien ajan Helsingissä. MTV Uutisten tietojen mukaan tuomittu nainen on ammatiltaan pastori.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi naisen viime viikolla kotirauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta sakkorangaistukseen. Oikeus hylkäsi syytteen vainoamisesta.
Nainen tunkeutui maaliskuussa 2018 salaa ex-miehensä asuntoon. Naisella ei kuitenkaan ollut lupaa mennä miehen kotiin. Tuomio tuli kotirauhan rikkomisesta.
Lähetti halventavia viestejä
Viime toukokuussa nainen halvensi ex-miestään ja tämän uutta naisystävää viesteissä, joita hän lähetti ex-miehelleen.
Nainen haukkui pariskuntaa ja käytti heistä erilaisia halventavia ilmauksia. Nainen kirjoitti viesteihin muun muassa: "Olette itsekkäitä paskiaisia", "Olette maailman tunnevammaisimpia idiootteja" ja "toisten tunteista piittaamattomia omahyväisiä kusipäitä".
Lisäksi nainen haukkui ex-miestään muun muassa "kyvyttömäksi ja sydämettömäksi tunnevammaiseksi egoistiksi". Nainen kehotti miestä tutkimaan "omaa sairasta luonnettaan" ja "täydellistä tunneälyn puutetta".
Nainen haukkui samassa viestiketjussa myös miehen uutta naisystävää. Hän kutsui tätä erilaisilla halventavilla nimityksillä, kuten haukkumalla naista muun muassa lutkaksi, huoraksi ja rotaksi.
Nainen kiisti syytteet
Naista syytettiin myös pariskunnan vainoamisesta, joka olisi jatkunut kuukausien ajan kesästä 2017 kevääseen 2018. Syytteen mukaan nainen lähetteli ex-miehelleen kymmenittäin häiritseviä viestejä ja tunkeutui pariskunnan asuntoon kahdesti.
Tämän syytteen käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi.
Nainen kiisti kaikki syytteet, mutta hän myönsi lähettäneensä ex-miehelleen viestejä.
Kolme yhteistä lasta
Nainen erosi aviomiehestään vuonna 2015. Ex-pariskunnalla on kolme alaikäistä lasta yhdessä.
Kaksi vuotta avioeron jälkeen mies alkoi seurustelemaan uuden naisystävänsä kanssa. Tämä aiheutti ex-vaimossa vahvan reaktion.
Nainen alkoi lähetellä vihaisia viestejä ex-miehelleen, vaikkakin lasten asioita koskevat viestit pysyivät asiallisina.
Ex-pariskunnalla oli eron jälkeen vara-avaimet toistensa koteihin, mutta kumpikaan ei ollut koskaan käynyt salaa toisen asunnossa. Tämä muuttui sen jälkeen, kun mies alkoi seurustella uuden naisen kanssa. Ex-vaimo tuli miehen asuntoon vara-avaimilla ilman lupaa.
Miehen mukaan naisen käytös aiheutti pelkoa siitä, ettei tämä lopeta loukkaavaa käytöstään koskaan.
– Naisen käytös aiheutti ahdistusta, katkeruutta, turvattomuuden tunnetta ja haittasi sosiaalisen median käyttöä ja lasten asioiden hoitamista. Naisen menettely myös koetteli uutta parisuhdetta, mies kertoi oikeudelle.
Mies olikin joutunut käymään ex-vaimonsa käytöksen vuoksi työpsykologin luona.
Viestit herättivät pelkoa
Miehen uusi naisystävä oli tavannut ex-vaimon vain kolme kertaa ohimennen. Naiset eivät tunteneet toisiaan.
Syyskuussa 2017 ex-vaimo lähetti naiselle kuitenkin muutaman loukkaavan viestin, jotka herättivät pelkoa. Niissä nainen esitti muun muassa raiskaus- ja pommifantasioita sekä kuolematoiveita.
Naispappi kertoi oikeudelle lähettäneensä viestejä vain harvakseltaan. Hänen mukaansa ne liittyivät yksittäisiin konfliktitilanteisiin ja vahvoihin tunnekuohuihin. Naisen mukaan 95 prosenttia hänen lähettämistään viesteistä oli asiallisia.
Rajuja ilmaisuja
Oikeuden mukaan nainen käytti viesteissään rajuja ilmaisuja ja aiheutti niillä pahaa mieltä tarkoituksella. Viestit osoittivat huonoa käytöstä ja itsehillinnän puutetta, mutta oikeuden mukaan ne eivät täyttäneet vainoamisen tunnusmerkistöä.
Oikeus totesi naisen rikkoneen kotirauhaa, kun hän meni ex-miehensä kotiin ilman lupaa. Mies oli kieltänyt naista menemästä asuntoon sen jälkeen, kun hän oli käynyt siellä omilla vara-avaimillaan jo kerran aiemmin.
Halventavilla viesteillään nainen loukkasi oikeuden mukaan ex-miehensä ja tämän naisystävän kunniaa.
Oikeus tuomitsi naisen 60 päiväsakon rangaistukseen. Sakot tulivat maksamaan hänelle 660 euroa.
Lisäksi nainen määrättiin maksamaan kärsimyskorvauksia ex-miehelleen 500 euroa ja tämän naisystävälle 250 euroa sekä oikeudenkäyntikulut.
Tuomio ei ole lainvoimainen.