Hallitusneuvottelut alkoivat tänään toden teolla Säätytalolla, jossa koolla ovat SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallitusohjelma muovataan uudella tavalla. Lindtman kertoi Huomenta Suomessa, että ohjelmaa ei tehdä tiukasti "perinteisten hallintorajojen" mukaan vaan ilmiöpohjaisesti.
– Tarkoitus on aivan uudella tavalla rakentaa Suomen hallitusohjelmaa, Lindtman vakuutti.
Neuvottelijat muodostavat erilaisia ilmiöiden ympärille rakentuvia teemaryhmiä. Näitä ovat ainakin hiilivapaa Suomi, kestävä kasvu ja luottamus työmarkkinoilla. Ryhmissä rakennetaan yhteiset tavoitteet, minkä jälkeen puolueet neuvottelevat keinoista.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kertonut olevansa puheenjohtaja "Suomi kokoaan suurempi maailmalla" -pöydässä.
Verotus voi hiertää SDP:n ja keskustan välejä
MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki ennakoi, että hallitusneuvotteluissa käydään käydään tiukkaa keskustelua taloudesta keskustan ja SDP:n välillä.
Keskustan julkaisemien kynnyskysymysten mukaan se ei aio hyväksyä yrittäjien ja yritysten verotuksen kiristämistä. Kärki kuitenkin arvioi, että keskusta voi joutua joustamaan tässä kysymyksessä.
– Siitä tulee varmaan kova vääntö, Kärki sanoi Huomenta Suomessa.
SDP tarvitsee rahoitusta vaalilupauksilleen, kuten eläkeläisten "vappusataselle", ja yritysten verotus voi olla yhtenä listalla. Muiksi mahdollisiksi rahoituskeinoiksi Kärki listaa keski- ja hyvätuloisten verotuksen sekä haittaverojen korotuksen.
Hakkuiden rajoittaminen vai investoinnit?
Toinen ristiriitoja herättävä asia lienevät teollisuuden investoinnit, jotka vaativat lisähakkuita. Konkreettisimmin pöydällä on Kemiin kaavailtu Metsä Groupin suuri biotuotetehdas, josta tieto tuli pian vaalipäivän jälkeen.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut olevansa valmis satsaamaan infrastruktuuriin Kemin tehdashankkeen tukemiseksi. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan on sanonut Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että vihreät voivat hyväksyä uuden tehtaan, jos valtio vähentää hakkuita ja puntaroi hiilinieluja.
Jussi Kärki uskookin, että vihreät tulevat lopulta "nielemään Kemin tehtaan kalikka kerrallaan". Tätä edesauttaa se, että hallituspohja tehnee muilta osin hyvin vihreitä tyydyttävää ilmastopolitiikkaa.
Vastikkeellinen vai vastikkeeton sosiaaliturva?
Puolueet ovat pitäneet esillä työllisyysasteen nostamista 75 prosentin tasolle. Vääntöä voi olla edessä myös keinoista, joilla tavoite yritetään toteuttaa.
Näkemyseroja voi tulla etenkin sosiaaliturvan uudistamisessa, joka varmasti on uuden hallituksen asialistalla. Erityisesti sosiaaliturvan vastiikkeellisuudesta käydään luultavasti keskusteluja.
Jussi Kärjen mukaan on selvää, että ainakin työttömyysturvan aktiivimalli on tullut tiensä päähän.
– Olen siitä aivan sata varma, että siitä leikkurista ei jää mitään jäljelle, Kärki sanoi.