Näistä MM-kisat muistetaan: Hurjia ennätyksiä ja noloja kommelluksia

Usain Bolt 2015 Peking Segway
© www.splashnews.com/ All Over Press
Julkaistu 31.08.2015 10:35
Toimittajan kuva

Kasperi Kunnas

kasperi.kunnas@mtv.fi

@kaustoFI

Sunnuntaina Pekingissä päättyneet yleisurheilun MM-kilpailut muistetaan sekä kovista urheilutuloksista että muutamista kommelluksista.

MTV Sport kokosi yhteen kisojen ikimuistoisimmat hetket.

Lauantai 22.8.

Kisapäivän tapahtumat

Henri Manninen käynnisti kisat suomalaisten osalta maratonilla. Hän sinnitteli maaliin 35:ntenä ajalla 2.30,22. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä karsiutui vaivaisella yhdellä sentillä loppukilpailusta.

Mo Farah 2015 Peking

Miesten kymppitonni huipensi avaus päivän. Ennakkosuosikki, Ison-Britannian Mo Farah, uusi mestaruutensa.

Niukasti karsiutunut Mäkelä Ylelle: Tekniikassa ongelmia
Mestari Farah oli kaatua monta kertaa - "Oliko tahallisuutta?"

Sunnuntai 23.8.

Kisapäivän tapahtumat

Miesten moukarin loppukilpailussa oli ilahduttavasti kaksi suomalaista. Pelkkä finaalipaikka ei kuitenkaan riittänyt David Söderbergille ja Tuomas Seppäselle. Söderberg leiskautti jopa sensaatiomaisesti kuudennelle sijalle, ja Seppänen säesti komeasti kymmenennellä sijallaan.

Draamalta ei vältytty. Naisten seitsenottelussa Ison-Britannian Katarina Johnson-Thompson menetti jopa maailmanmestaruuden pituushypyssä, joka oli hänen leipälajinsa. Kolme yliastuttua ja putoaminen kauas mitaleilta.

Usain Bolt

Sunnuntain ykköslaji oli miesten 100 metriä, missä nähtiin odotettu kaksintaistelu Yhdysvaltain Justin Gatlinin ja Jamaikan Usain Boltin välillä. Tilastokärkenä kisoihin lähtenyt Gatlin oli lähellä voittoa, mutta kompuroi loppumetreillä Boltin rullatessa mestaruuteen ajalla 9,79.

Suomen moukarijätti piti sanansa – "Oli huikea kisa"
Tragedia seitsenottelussa – yliastutuista katkerat kyyneleet
Kuvat: Bolt ennätyskultaan – viileä kohtaaminen Gatlinin kanssa

Maanantai 24.8.

Kisapäivän tapahtumat

Naisten 3000 metrin esteissä suomalaiskaksikko Camilla Richardsson ja Sandra Eriksson karsiutuivat loppukilpailusta. Saman kohtalon koki kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen. Sen sijaan aamun suomalaiseksi ilopilleriksi nousi Minna Nikkanen, joka venytti seipään MM-finaaliin ensimmäistä kertaa urallaan.

Suomalaisten kannalta päivän odotetuin tapahtuma oli miesten keihäskarsinta, jossa nähtiin myös yllätyksiä. Maailmanlistan kakkonen, Trinidadin Keshorn Walcott, karsiutui finaalista – kuten myös Ari Mannio. Sen sijaan Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen selviytyivät loppukilpailuun.

Päivän ykköslaji oli naisten 100 metriä, missä Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce vei odotetusti kultaa – niukalla erolla Hollannin Dafne Schippersiin.

Shalane Flanagan, Emily Infeld, Molly Huddle

Isoimmaksi puheenaiheeksi nousi kuitenkin naisten 10 000 metrin loppusuoran tapahtumat. Yhdysvaltain Molly Huddle oli juoksemassa kolmantena maaliin, mutta hidasti ja alkoi tuulettaa "varmaa" pronssiaan metri ennen maalia. Se oli kohtalokas emämunaus, sillä hänen maannaisensa Emily Infeld syöksyi hänen ohitseen palkintopallille.

Karsiutunut Eriksson manasi: Voimia jäi liikaa
Karsiutunut Kämäräinen: Kesä on mennyt alakanttiin
Shelly-Ann Fraser-Pryce on maailman nopein nainen
Kuvat: Käsittämätön moka vei MM-mitalin – "Tästä kestää pitkään toipua"

Tiistai 25.8.

Kisapäivän tapahtumat

Tiistain suurin hilpeyden aihe oli Puolan moukarimestari Pawel Fajdekin kännisekoilu. Hän nimittäin oli kadottanut kultamitalinsa maksettuaan sillä taksimatkan kostean baari-illan päätteeksi.

Miesten 400 metrin aitajuoksussa tehtiin historiaa, kun Kenia otti maan historian ensimmäisen maailmanmestaruuden sprinttimatkalla. Suomalaismanageri Jukka Härkösen suojatti Nicholas Bett oli ykkönen kauden kärkiajalla 47,79.

Naisten 1500 metrillä Genzebe Dibaba juoksi odotetusti mestariksi. Tulos 4.08,09 oli todella vaisu, mutta Dibaban kahden viimeisen kierroksen aikansa oli kovempi kuin kauden 800 metrin kärkiaika maailmassa. Lentävä lähtö? Kyllä. Mutta silti uskomaton suoritus!

Greg Rutherford

Pituushypyssä Ison-Britannian Greg Rutherford teki historiaa. Hänestä tuli ensimmäinen pituushyppääjä, joka on hallitseva olympia-, EM- ja MM-voittaja.

Maailmanmestarin kännisekoilu – maksoi taksimatkan kultamitalilla
”Mahtavaa olla maailmanmestari” – Keniaan historiallinen kultamitali
Dibaba uskomaton 1500 metrillä – nopeampi kuin 800 metrin kärkitulos!
Rutherford täydensi MM-kisoissa historiallisen kultasarjansa

Keskiviikko 26.8.

Kisapäivän tapahtumat

Suomalaisten superpäivä. Miesten keihäsfinaali ja naisten seiväsfinaali alkoivat lähes samalla kellonlyömällä. Minna Nikkanen sivusi Suomen ennätystä 460 ja sijoittui hienosti kymmenenneksi.

Julius Yego (1)

Keihäskisa oli hurjatasoinen. Kenian Julius Yego heitti kaikkien aikojen kolmoseksi hirmutuloksella 92,72 eikä jättänyt muille mahdollisuuksia. Tero Pitkämäki heitti väkevän sarjan ja venyi pronssille tuloksella 87,64. Nivusvammasta kärsinyt Antti Ruuskanen oli hienosti viides 87,12 metrin siivullaan.

Päivä sai ikävän sivumaun, kun kaksi kenialaista naisjuoksijaa kärähti dopingista.

Keskiviikon viimeisessä lajissa nähtiin hirmuaika, kun Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk juoksi mestariksi ja kaikkien aikojen neljänneksi nopeimmaksi mieheksi ajalla 43,48. Hän oli suorituksensa jälkeen niin uupunut, että hänet vietiin paareilla kentältä ja ambulanssilla sairaalahoitoon.

Vahvistus: Kaksi kenialaista kärysi
Yegon hirmuheitto pääsi historian TOP 10 -listalle
Pitkämäki nousi Rädyn edelle – "Sepon saldo parempi"
Kuvat: Hirmujuoksu vaati veronsa – maailmanmestari paareilla pois radalta

Torstai 27.8.

Päivän kisatapahtumat

Päivän ainoana suomalaisena pika-aituri Nooralotta Neziri jäi niukasti välierien ulkopuolelle aamun alkuerissä.

Hirmutuloksia kuitenkin nähtiin, ensimmäisenä moukarihäkistä. Puolan Anita Wlodarczyk hätyytteli omaa maailmanennätystään, mutta päätyi "vain" rikkomaan MM-kisaennätyksen kahdesti. Voittotulos 80,85 jäi vain 23 sentin päähän ME:stä.

Miesten kolmiloikassa nähtiin vähintään yhtä upea suoritus. Yhdysvaltain Christian Taylor venytti kaikkien aikojen toiseksi pisimmän loikan: 18,21 metriä. Se jäi Jonathan Edwardsin 20 vuotta vanhasta ennätyksestä vain kahdeksan sentin päähän. Kaiken kukkuraksi Taylorin askelmerkit eivät osuneet kohdalleen, sillä hän ponnisti yli kymmenen senttiä lankun takaa.

Torstai huipentui miesten 200 metrin finaaliin, eli Boltin ja Gatlinin revanssiin. Bolt osoitti olevansa kenties kaikkien aikojen suurin juoksemalla suvereenisti ykkösenä maaliviivan yli ajalla 19,55.

Usain Bolt (7)

Päivän puheenaiheeksi muodostui kiinalainen kameramies, joka jyräsi Boltin kumoon Segway-pyörällään. Myös Julius Yegon yllättävä penkkitulos kiinnosti suomalaisia.

Niukka putoaminen ärsytti Neziriä
Kuvat ja video: MM-kultaa juhlinut Bolt jyrättiin kumoon – mikä moka kameramieheltä!
Valmentaja paljastaa Yegon yllättävän penkkituloksen

Perjantai 28.8.

Päivän kisatapahtumat

Naisten keihäskarsinnassa Sanni Utriaisen heitot epäonnistuivat täysin. Hän jäi karsinnassa viimeistä edelliseksi tuloksella 55,56.

Miesten pika-aitojen ykköseksi pinkoi Venäjän Sergei Shubenkov, mutta pronssimies Aries Merrittin tarina oli vähintään yhtä hieno. Yhdysvaltalainen lajin ME-mies joutui lähtemään kotimaahansa elinsiirtoleikkaukseen, jossa hän saa siskoltaan uuden munuaisen.

Dafne Schippers (1)

Perjantain ylivoimainen ykkösurheilija oli Hollannin Dafne Schippers, joka mykistytti juoksemalla 200 metrin kisaennätyksen 21,63. Hän rikkoi samalla vanhan Euroopan ennätyksen, joka oli itäsaksalaisten hallussa 1980-luvulta.

Ja saatiinpa päivään yksi dopinguutinenkin.

Venäjän Jargunkin jäi kiinni eposta
Pettynyt Utriainen: Olen saattanut olla liian pitkään reissussa
Mieletön tarina: Pronssimitalisti joutuu MM-kisoista suoraan munuaissiirtoon
Superajan juossut Schippers ihmetteli: Tulin tänne valkoisena eurooppalaisena

Lauantai 29.8.

Kisapäivän tapahtumat

Päivä käynnistyi varhain miesten 50 kilometrin kävelyllä. Aku Partanen oli parhaana suomalaisena 18:s, Jarkko Kinnunen kärsi vatsaongelmista ja tuli köntsät housussa maaliin 32:ntena, kun taas nuori Aleksi Ojala pökertyi dramaattisesti kesken kisan.

Mo Farah juoksi 5000 metrin voittajaksi ja täydensi samalla mielettömän triplatuplansa: kaksoimestaruus Lontoon olympialaisista, Moskovan MM-kisoista sekä nyt Pekingissä.

Lauantain ja kenties koko kisojen upein suoritus oli Ashton Eatonin maailmanennätys kymmenottelussa. Hän kuittasi ME-pisteistä 100 000 dollarin bonuksen. Yhdysvaltalaisen monipuolisuus on hurjaa: Kalevan kisoista hän olisi saanut viisi SM-kultaa ja yhden pronssin.

Usain Bolt 2015 Peking segway katse

Illan päätteeksi Usain Bolt kruunattiin triplamestarina, kun Jamaika juoksi molemmissa pikaviesteissä mestariksi.

Suomalaiskävelijä väänsi tortut kesken kisan – ”Ongelma piti hoitaa”
Ashton Eaton olisi voittanut viisi SM-kultaa – katso dramaattinen vertailu
Bolt MM-kisojen kuningas – jälleen tripla!

Sunnuntai 30.8.

Kisapäivän tapahtumat

Suomalaisten MM-urakan päätti aamuyöllä maratoonari Anne-Mari Hyryläinen 29:nnellä sijallaan.

Kisaennätykset menivät murskaksi, kun Etiopian Almaz Ayana pinki 5000 metrillä voittoon ajalla 14.26,83. Suosikki Genzebe Dibaba jätettiin hopealle.

Kathrina Molitor

Naisten keihäsfinaali päättyi dramaattisesti. Kiinan Huihui Lyu juhli jo maailmanmestaruutta Aasian ennätyksellä 66,13, mutta koko kisan viimeisellä heitolla Saksan Kathrina Molitor viskaisi mestariksi kauden kärkituloksella 67,69. Linnunpesä hiljeni täydellisesti.

Miesten korkeushypyssä jouduttiin turvautumaan kolmen miehen uusintaan, jonka toisella kierroksella Kanadan Derek Drouin nousi mestariksi. Kauden kärkituloksen haltija, Qatarin Mutaz Essa Barshim, jäi mitalien ulkopuolelle.

Kisat päättyivät miesten 4 x 400 metrin viestiin, jossa Jamaikalla oli voitolla mahdollisuus nousta mitalitilaston ykköseksi. Näin ei käynyt, Yhdysvallat vei voiton ja Kenia päätyi historian ensimmäistä kertaa mitalitaulukon ykkösmaaksi.

Suomalaismaratoonari ”epäilyttävän” hyvävoimainen maalissa
Kuvat: Kuin ilmetty Batman-hahmo – tässä MM-kisojen villein look
Mestaruuskaari viimeisellä heitolla – "On tätä vaikea ymmärtää"
MM-kisoissa uusi ykkösmaa, USA historiallisen huono – paras Suomi 10 vuoteen

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu