Suomalaiset matkustavat yhä useammin kaukomaihin. Lentoliikenteen tuontirajoitukset eivät ole aina matkaajien tiedossa – tai ainakin he väittävät niin. Tulliylitarkastaja Seppo Jokelainen kertoo, mitä kaikkea Tulli on saanut haaviinsa tarkastusten yhteydessä.
Lemmikit
EU:n ulkopuolisissa maissa matkustavien mukana tulee muun muassa lemmikkejä, kuten koiria ja kissoja, joita he ovat joko ostaneet reissuillansa tai tuovat väliaikaisesti Suomeen.
– Eläimillä tulee olla asianmukaiset tunnistetiedot, lääkärintodistukset, rokotukset ynnä muut maahantuloedellytykset ennen maahantulon hyväksymistä, Seppo Jokelainen selvittää.
Useimmiten edellytykset ovat kunnossa. Silloin tällöin Tulli kuitenkin havaitsee puutteita lemmikkien tuonnissa. Tällöin lemmikki on aina palautettu lähetysmaahan.
– Toinen ikävämpi vaihtoehto on lemmikin lopetus, mutta niihin ei olla useasti jouduttu turvautumaan.
Laittomat lääkkeet
Yleisimpänä ongelmana on edelleen laittomien ja luvattomien lääkkeiden maahantuonti. Ongelma koskee muun muassa valmisteita, jotka ovat Suomessa reseptilääkkeitä, mutta lähtömaassa niitä voidaan myydä niin sanotussa tavallisessa apteekissa ilman reseptivelvoitetta.
– Tuojan tulee varmistaa, että kyseessä on lääke, joka ei Suomessa vaadi reseptiä. Jos lääke on reseptivalmiste, tuoja useimmiten joutuu tekemisiin Tullin tutkinnan kanssa ja voi saada sanktioita tuomistaan lääkkeistä, Jokelainen varoittaa.
Alkoholi ja savukkeet
Perinteistä ylimääräistä alkoholia ja savukkeita ei ole havaittua lentoliikenteessä paljoa. Tämä johtunee lehtoyhtiöiden tiukoista painorajoista.
– Savukkeiden osalta tulee niissä olla suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät niiden vaarallisuudesta. Ja kuten arvata saattaa, kolmansista maissa ostetuissa ei niitä ole. Seuraamuksena on yleensä sakko tai valtiolle luovutus riippuen tuoduista määristä, Jokelainen sanoo.
Uhanalaiset eläimet ja kasvit
Cites-tuotteiden (uhanalaiset eläimet tai kasvit ) osalta ei tällä hetkellä ole mitään toistuvaa trendiä.
– Boan tai pythonin nahasta valmistettujen tuotteiden lisäksi esimerkiksi korallit kuuluvat joiltain osin Cites-valvonnan piiriin. Cites-luvat tulee olla hankittuna ennen tuotteiden maahantuontia, koska jälkikäteen niitä ei ole mahdollista saada.
Thaimaassa matkaavien on hyvä tietää, että maasta ostetuilla orkideoilla on tuontirajoituksia. Joissain orkideoissa pitää olla Cites-lupa, ja lisäksi Suomen päässä paikalle tulee tilata kasvintarkastaja.
Muut
Elintarvikkeiden osalta vuosittain takavarikoidaan useita kymmeniä kiloja esimerkiksi liha- ja maitotuotteitta Vietnamista, Thaimaasta, Kiinasta ja useista Afrikan maista.
Piraattiasioissa (tuoteväärennökset) yleisin löytö ovat cd- ja dvd-levyt, kellot, aurinkolasit ja merkkituotteet yleensä.
– Näiden tuonti on erittäin tarkasti säänneltyä. Jopa yhden levyn tuonti antaa Tullille mahdollisuuden kirjoittaa tuojalle sakon.
Muita matkustajatullin takavarikoimia esineitä ovat heittotähdet, nyrkkiraudat, lamauttimet ja laser-point-kynät.
– Myös aseiden, kulttuuriesineiden, timanttien ja käteisrahojen vienti ja tuonti on rajoitettua, luvanvaraista tai ilmoituksenalaista vietäessä tai tuotaessa niitä EU:n ulkopuolelta, Jokelainen sanoo.
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös: