Äkkiseltään voisi ajatella, ettei seurajohtamisen varoittavana esimerkkinä tällä vuosituhannella toimineessa Los Blancosissa moni asia tule Zinedine Zidanen paluun myötä muuttumaan. Tällä kertaa kuitenkin sekä Real Madrid että muuttuneeseen ympäristöön palaava Zidane ovat pakotettuja kehittymään, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.
Huolia, murheita ja Zidanen turhia toiveita
Miksi kaiken Madridissa voittanut Zidane lähti seurasta keväällä 2018, kun valkoinen baletti tanssi ulkopuolelta katsottuna sulavammin kuin koskaan? Zidane kertoi lähtiessään, että Real Madrid tarvitsee muutosta, jotta se pystyy jatkamaan voittamista.
Zidanen taannoiset kommentit yhdistettynä Real Madridin kuluvan kauden kriisiin, joukkueen rungossa ammottaviin puutteisiin ja Zidanen nopeaan paluuseen kielivät yhdestä asiasta: Florentino Perez vaikuttaa nyt, harvinaista kyllä, myöntäneen lempilapsensa vapaakasvatuksen tulleen tiensä päähän.
Kolmea vuotta lukuun ottamatta Real Madridia läpi 2000-luvun johtanut Perez on antanut Zidanelle kassakaapin avaimet tulevaa kesää varten. Samat avaimet, joita Zidane viime keväänä jo pyysi mutta joita menestyksen ja suuruuden pöhöttämä Perez ei katsonut tarpeelliseksi antaa.
Urheilumaailmasta tuskin löytyy klassisempaa esimerkkiä seuran ja sen urheilupuolen johtamisen irvokkaasta sekoittamisesta.
Maailman paras suurseuran valmentaja?
Joukkueurheilussa parhaat edellytykset pitkäjänteiseen menestykseen luodaan jatkuvuudella, systemaattisella pelin kehittämisellä ja kärsivällisyydellä jälkimmäistä kohtaan.
Real Madridin historiallinen menestys Mestarien liigassa viimeisen viiden vuoden aikana perustui yhteen kasvaneeseen runkoon, joka tunsi toisensa vuosien ajalta. Runkoon, jonka moottorina toimivat Luka Modric ja Toni Kroos. Keskuspuolustus rakentui Sergio Ramosin, Raphael Varanen (aiemmin myös Pepen) ja linjan edessä pelaavan Casemiron yhteistyölle. Perinteisille rahaseura-syytöksille ei viime vuosien siirtoikkunoissa ole ollut aihetta.
Ennen kaikkea se kuitenkin rakentui murhaavaan hyökkäysvoimaan, jossa kymppipaikkaa paikoin muistuttava Karim Benzeman keskushyökkääminen muodosti Cristiano Ronaldon ja Gareth Balen välissä vuodesta toiseen vastustajat tuhoavan yhdistelmän.
Vanhan ajan johtajia yhdistää valitettavan usein myös menneeseen juuttuminen.
Bale osoitti jo viime keväänä mieltään Mestarien liigan voitosta huolimatta Ronaldon tehdessä lähtöselvitystä Torinoon. Kroos oli jo hyvän aikaa taantunut parhaista päivistään.
Zidane vaati pelimerkkejä muutokseen, mutta Perez ei viimeisiä konfetteja kravatin alta kaivaessaan sellaiselle tarvetta nähnyt. Nyt näkee, ja on luvannut Independentin mukaan Zidanelle 350 miljoonaa euroa kesän kauppoja varten. Ilman tätä takuuta Zidane ei paluuta poukkoilevan ja egoistisen seurapresidentin alaisuuteen olisi edes harkinnut.
Zidanea ei muisteta ensimmäiseltä ajanjaksolta Realissa suurena pelin kehittäjänä. Ranskalaisen Real luotti sitkeästi 4-4-3-muodostelmaan, jossa jokaiselle pelin alueelle löytyi vaihtopenkkiä myöten huippulaatua.
Ronaldo ei ole enää pelastamassa Zidanen Madridia ratkaisuhetkillä, eikä portugalilaisen tasoista korvaajaa ole realistista odottaakaan.
Onko Zidane keskittynyt lyhyellä tauollaan lomailuun vai palaako hän uudet ideat mukanaan? Osoittautuvatko ilkikuriset väitteet Zidanesta yksioikoisena sivurajatsemppaajana toteen vai todistaako ranskalainen tähtien motivoimisen olevan jälleen monivivahteista pelikirjaa tärkeämpi ominaisuus suurseuraa valmennettaessa?
Mestarien liigan ottelut ja studiot tällä viikolla:
Juventus - Atletico Madrid suorana tiistaina myös Subilla.
Tiistai:
Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1, mtv.fi ja Sub
Juventus – Atletico Madrid klo 21.55 C More Sport 1 ja Sub
Manchester City – Schalke klo 21.45 C More Sport 2
Keskiviikko:
Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja mtv.fi
Bayern München – Liverpool klo 21.55 C More Sport 1
Barcelona – Lyon klo 21.45 C More Sport 2
Kaikki Mestarien liigan ottelut suorana ja suomeksi selostettuna vain C Moressa. Lue lisää tästä.