On olemassa lukemattomia tapoja elää elämää, mutta entä jos yksi tapa olisikin parempi kuin toiset? Mitä, jos olisikin olemassa tiettyjä ”salaisuuksia” varmistamaan onnellisuus, ja voisimme paljastaa salaisuudet sinulle heti?
Kuulostaa aivan jonkin epämääräisen self-help-opuksen takakansitekstiltä, eikö? Mutta salaisuus onneen voi löytyä yhdestä Harvardin yliopiston tutkimuksesta.
Harvard Grant Study -tutkimus alkoi vuonna 1939 ja siinä seurattiin 268 Harvardin miesopiskelijaa, jotka tulivat erilaisista lähtökohdista. Vuosikymmenten ajan tutkijat seurasivat miesten elämien erilaisia muuttujia, kuten älykkyysosamäärää, alkoholinkäyttöä, tulotasoa ja ihmissuhteita.
Vuonna 2012 tulokset julkaistiin Harvardin psykiatrin George Vaillantin kirjassa. Tässä muutama tutkimuksessa paljastunut salaisuus, jotka kertovat mitä onnelliseen elämään tarvitaan.
Pistä rakkaus kaiken muun yläpuolelle
Älä aliarvioi rakkauden voimaa, sillä se on avain onneen. Tohtori George Vaillant kirjoittaa, että onneen tarvitaan kaksi ainesosaa: rakkaus ja elämäntyyli, joka ei työnnä rakkautta pois.
– 75 vuotta ja 20 miljoonaa dollaria, jotka käytettiin Grant Studyn tekemiseen osoittavat parin sanan lopputuloksen: Onnellisuus on rakkautta. Piste, Vaillant sanoo A Plus -verkkojulkaisussa.
Merkityksellisillä ihmissuhteilla on väliä
Jopa varhaisimmilla ihmissuhteillasi on väliä pitkäaikaisen onnellisuuden suhteen. Erityisesti suhde äitiin on ratkaiseva. Business Insider -lehti nostaa esiin muutaman kohdan tutkimuksesta, joiden mukaan miehillä, joilla oli lämmin suhde äitiinsä lapsuudessa, oli pienempi riski sairastua dementiaan myöhemmällä iällä. He myös onnistuivat työelämässään paremmin.
Terveet ihmissuhteet eivät toimi vain yleisen tyytyväisyyden mittarina vaan ne mittaavat myös tyytyväisyyttä työelämään. Vaillant sanoo, että merkityksellinen suhde työhön on tärkeämpää kuin perinteisen menestyksen saavuttaminen.
Älä väärinkäytä alkoholia
Business Insider kirjoittaa, että Grant Studyssa löydettiin yhteys alkoholin väärinkäytön, neuroosien ja masennuksen kanssa ja, että nämä mielenterveysongelmat pikemminkin seurasivat alkoholin liikakäytöstä kuin edelsivät sitä. Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmän todettiin myös olevan yksi suurimmista varhaisten kuolemien aiheuttajista.
Ylempänä kerrottiin rakkauden ja ihmissuhteiden olevan tärkeimmät asiat merkityksellisessä ja onnellisessa elämässä. Alkoholismi puolestaan aiheutti eniten avioeroja tutkimusryhmän ja heidän vaimojensa keskuudessa.
Raha ja valta eivät takaa onnea
– Mitä tulee saavutuksiin, ainoa merkityksellinen asia on, että olet tyytyväinen työhösi, Vaillant kirjoittaa kirjassaan.
Toiset tutkimukset tukevat väitettä. Vuonna 2010 taloustieteilijä Angus Deaton teki kuuluisan päätelmän, jonka mukaan hyvinvoinnin lisääntyminen ei ole yhteydessä vuosittaisten tulojen kanssa yli 75 000 dollaria vuodessa ansaitsevien keskuudessa.
Toinen tutkimus osoittaa, että rahan määrä ei ratkaise onnellisuutta, vaan se, miten rahat käyttää.
Älykkyys ei kasvata onnea
Älä kuitenkaan ymmärrä väärin! Tämä ei tarkoita sitä, että älykkyys edistäisi onnellisuutta. Vuonna 2012 Psychological Medicine -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa testattiin 6 870 ihmistä ja havaittiin, että alhainen älykkyys oli yhteydessä niin onnettomuuteen, alhaisempaan tulotasoon ja mielenterveysongelmiin.
Kuitenkin Grant Studyn mukaan älykkyysosamäärällä ei ole paljoa tekemistä henkisen hyvinvoinnin kanssa. Tutkimuksessa todettiin, että miehet, joiden älykkyysosamäärä oli 110-115 eivät olleet sen onnettomampia kuin miehet, joiden älykkyysosamäärä oli yli 150.
Voit löytää onnen missä tahansa elämänvaiheessa, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä muuttua
Voisi olettaa, että kultalusikka suussa syntynyt kokisi elämässään enemmän onnellisuutta kuin ihminen, joka on vähemmän otollisista oloista, mutta näin ei ole.
Huffington Postin haastattelussa Vaillant kertaa tarinan tutkimukseen osallistuneesta miehestä, jolla oli arvioiden mukaan huonoimmat odotukset vakaalle elämälle. Mies oli muun muassa yrittänyt itsemurhaa ennen tutkimukseen osallistumistaan. Tutkimuksen lopussa hän oli kuitenkin yksi onnellisimmista osallistujista.
– Hän vietti elämänsä etsien rakkautta, Vaillant selittää.
Vaikeita tilanteita tai muutoksia kokeneet ihmiset löytävät onnen oikeanlaisella suhtautumisella, jonka avulla he voivat kääntää vaikeat kokemukset oppimiskokemuksiksi.
Lähde: A Plus