Nivelreuman perimmäistä syytä ei tunneta. Tupakointi on varma riskitekijä, mutta alkoholista voi olla jopa hyötyä.
– Tupakoitsijat sairastuvat nivelreumaan useammin kuin savuttomat. Myös stressi ja esimerkiksi erilaiset immuunijärjestelmän aktivoivat infektiot lisäävät riskiä, reumatologi Kari Eklund kertoo.
– Jotkut potilaat ovat kertoneet taudin puhjenneen esimerkiksi angiinan tai tavallista ärhäkämmän flunssan jälkeen.
Tauti ei ole perinnöllinen. Taipumus siihen voi kuitenkin periytyä.
– Jos vanhempi sairastaa ja hänen veressään on niin sanottuja reumatekijöitä, lapsella on noin 2–4-kertainen riski sairastua. Naiset sairastuvat selvästi enemmän kuin miehet, joten jossain määrin se on hormonaalisesti riippuvaista, Eklund kertoo.
Liha haitaksi?
Ravinnon vaikutusta on myös tutkittu.
– Eräässä tutkimuksessa todettiin, että runsas määrä punaista lihaa on haitaksi. Tätä ei ole kyetty vahvistamaan, eli ravinnon suhteen selkeää altistavaa tekijää ei ole ainakaan löydetty. Monet nivelreumaan sairastuneet tosin kertovat runsaan lihan yhdellä kertaa syömisen lisäävän oireita.
Jonkin verran helpotusta oireisiin on osoitettu saatavan omega-3-rasvahappojen syönnistä.
Eräs yllättävä tekijä voi myös ehkäistä tautia.
– Alkoholi kohtuullisesti käytettynä näyttäisi vähentävän nivelreumaan sairastumisen riskiä, Eklund sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuva: Colourbox.com
Riitta sairastui reumaan nelivuotiaana – Sai lapsen vaikean raskauden jälkeen
Kivuton reuma? Mahdollista nykyään!
Tämä tauti ilmenee aamujäykkyytenä
Nivelrikko vai nivelreuma? Lue lääkäri Jukka Pekka Kourin vastaukset
Huolla hampaasi – voit välttyä tältä krooniselta ja kivuliaalta sairaudelta
Professori: Jos suvussa on tämä krooninen sairaus, lasten pitkä imetys ei ole suositeltavaa