Lentävistä ötököistä ja punkeista voi saada tartuntoja kaukomailla. Professori Olli Vapalahti kertoo, mitä tauteja suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa liikkuu.
– Malaria- ja dengue-kuume ovat tyypillisimpiä ja hengenvaarallisiakin hyttysten ulkomailla levittämiä tauteja. Kaukoidässä törmää myös Japanin aivokuumeeseen ja Afrikassa ja Etelä-Amerikassa keltakuumeeseen, Olli Vapalahti sanoo.
Malariaan voi ottaa estolääkityksen ja Japanin aivokuumeeseen sekä keltakuumeeseen rokotuksen, mutta dengue-virukseen ei ole saatavilla lääkettä tai rokotetta.
Punkki voi purra ulkomaillakin
Hieman harvinaisempia tauteja levittävät punkit ja hietakärpäset.
– Punkin puremasta voi Etelä-Afrikassa saada riketsia-infektion. Siinä puremakohtaan tulee haavauma, mitä seuraa kuumetauti. Safarimatkaajien keskuudessa tämä on tyypillinen ongelma, mutta antibiooteilla hoidettavissa.
Hietakärpäset puolestaan levittävät aivokalvontulehdusta aiheuttavaa virusta sekä leishmania-alkueläintä. Hoitamattomana jälkimmäinen voi olla vaarallinen.
– Yleensä potilaat kuitenkin selviävät taudin aiheuttamista iho-oireista, kuumeilusta, laihtumisesta ja ripulista lääkehoidolla, Vapalahti sanoo.
Piia Simola/Studio55.fi
Tässä eläimiltä tarttuvassa taudissa on 100-prosenttinen kuolleisuus