Nämä ovat maailman kummallisimmat taideteokset

Lehtikuva/Jaakko Avikainen
Lehtikuva/Jaakko AvikainenCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 08.02.2010 15:00(Päivitetty 09.02.2010 08:29)

Modernin taiteen nimissä on tuotettu mitä eriskummallisimpia teoksia. Esittelemme kuusi teosta, jotka ovat herättäneet huomiota. Mitä tuumaat taideteoksesta, joka on valmistettu kauttaaltaan lihasta?

The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

Taiteilija: Damien Hirst

Brittitaiteilija Damien Hirst keskittyy teoksissaan usein kuolemaan. Hirst tunnetaan parhaiten kokoelmasta, joka esittää kuolleita eläimiä, kuten haikaloja, lampaita ja lehmiä, säilöttynä metanaaliin.

Yksi kyseisen kokoelman tunnetuimpia töitä on nimeltään The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (suom. Kuoleman fyysinen mahdottomuus jonkin elävän mielessä). Teos koostuu vitriinissä olevasta, metanaaliin säilötystä kokonaisesta tiikerihaista.

Teoksen valmistamisen rahoittanut galleristi myi sen eteenpäin vuonna 2004. Teoksesta maksettiin tuolloin toiseksi korkein hinta, joka on maksettu elossa olevan taiteilijan työstä.

My Bed

Taiteilija: Tracey Emin

Englantilainen Tracey Emin on saavuttanut kollegansa Hirstin lailla runsaasti julkista huomiota.

Taiteilijan vuonna 1999 valmistunut teos My Bed aiheutti julkisen skandaalin. Teos koostuu Eminin omasta sängystä, joka on petaamaton ja sotkuinen. Sängyllä ja sen vierellä lojuu käytettyjä kondomeita sekä verestä tahraisia alusvaatteita.

Dolls

Taiteilija: Hans Bellmer

Edesmennyt saksalainen Hans Bellmer tunnettiin parhaiten hänen 1930-luvulla työstämistään reaalikokoisista, puberteetti-ikäisiä tyttöjä kuvaavista nukeista.

Ideat nukketaiteeseen kumpusivat Bellmerin omasta elämästä. Häneen vaikutti erityisesti kolme asiaa: kauniin teini-ikäisen serkun kohtaaminen vuonna 1932, Jacques Offenbachin performanssin näkeminen sekä vanha laatikko, joka sisälsi taiteilijan vanhoja leluja. Näiden myötä Bellmer alkoi työstää ensimmäistä nukkeaan.

Cadaver

Taiteilija: Gunther von Hagens

Saksalainen anatomi Gunther von Hagens keksi niin sanotun plastinointitekniikan. Plastinoitu ruumis muistuttaa ulkonäöltään elävän ihmisen ja luurangon välimuotoa.

Hän on valmistanut tekniikan avulla kohuttuja Body Worlds -näyttelyitä, joissa on ollut esillä plastinoituja ihmisruumiita sekä ruumiinosia. Tammikuussa 2004 saksalainen Der Spiegel -lehti väitti, että von Hagensin käyttämien ruumiiden joukossa oli kiinalaisten teloitettujen vankien ruumiita. Asiasta syntyi kohu, mutta von Hagensia vastaan ei lopulta nostettu syytteitä.

Bend it

Taiteilijat: Gilbert ja George

Italialainen Gilbert Prousch ja britti George Passmore muodostavat yhdessä työskentelevän Gilbert & George -parivaljakon.

Gilbert ja George tunnettiin alun perin esiintyvinä taiteilijoina. Kaksikko valmisti opiskeluaikoinaan vuonna 1970 työn nimeltä The Singing Sculpture. He maalasivat itsensä kauttaaltaan metallinsävyisellä maalilla, asettuivat pöydälle seisomaan ja esittivät pantomiimina kappaletta Underneath the Arches. Esitys kesti toisinaan jopa neljä tuntia putkeen.

Death II

Taiteilijat: Jack ja Dinos Chapman

Brittiveljekset Jack ja Dinos Chapman työskentelivät uransa alussa Gilbertin ja Georgen assistentteina. Veljeksille myönnettiin vuonna 2003 arvostettu Turner-palkinto.

Heidän voittonäyttelynsä sisälsi kaksi uutta teosta nimeltään Sex ja Death. Ensimmäiseksi mainittu viittasi suoraan aiempaan teokseen Great Deeds against the Dead. Se esitti kolmea silvottua ruumista roikkumassa puussa. Sex-teoksen asetelma on sama, mutta ruumiit ovat siinä mätänemispisteessä.

Vanitas: Flesh Dress for an Albino Anorectic

Taiteilija: Jana Sterbak

Kanadalainen Jana Sterbak tunnetaan parhaiten töistään, joiden valmistusaineena hän on käyttänyt lihaa. Vanitas: Flesh Dress for an Albino Anorectic -teos koostuu suolatusta kylkilihasta.

Sterbakin teokset pureutuvat vallan, seksuaalisuuden ja kontrollin käsitteisiin. Hän tutkii myös ihmiskunnan ja sen luoman teknologian välistä suhdetta.

Katso tästä kuvat oudosta modernista taiteesta

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55