Narkolepsialapset saavat lukijoiden tuen

Sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteys on nostanut paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.

Erityisesti isän kertomus narkolepsiaan sairastuneesta lapsestaan on saanut ihmiset kommentoimaan tapausta. "Jarin" viisivuotias poika rokotettiin neuvolassa marraskuussa 2009, jonka jälkeen lapsi sairastui narkolepsiaan. Sairautta ei diagnosoitu heti, vaan perhe joutui itse etsimään syytä pojan erikoisille oireille.

Isän mielestä "mikään rangaistus ei ole riittävän kova" siitä, että hänen lapsensa on saanut elinikäisen vamman.

- Olen samaa mieltä, että mikään rangaistus ei ole tosiaan tarpeeksi kova. Vaaditaan ensiksi Risikon, Puskan ja Kilven eroa, eräs lukija kirjoittaa uutisen kommentointiosastossa.

- Sydämellinen osanotto lasten vanhemmille. Tämä on hirveä katastrofi lapselle ja koko perheelle. Yksi piikki ja lapsen elämä pilalla. Sanoinkuvaamatonta oli todella se hirveä kalabaliikki, jonka Pekka Puska piti siitä, jos jättää rokottamatta lapsensa ja itsensä. Neuvoloihin annettiin kovat ukaasit, että kaikki on melkein pakkorokotettava, toinen kirjoittaa.

- Kun on kysymyksessä lapsi ja lääkärit kehottaa ottamaan (rokotteen) ja kertoo, että tauti on erittäin vaarallinen lapsille, kehen pitäisi uskoa? Eikö lääkäreitä tarvitsekaan enää uskoa?, eräs ihmettelee.

"Kaikki sympatiani perheille, mutta..."

Monesta kommentista välittyy osanotto sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen, mutta samalla muistutetaan, että vanhempi on vastuussa lapsensa hoidosta.

- Kukaan ei osaa sanoa, mitä olisi tapahtunut, jos ketään ei olisi rokotettu. Se on kuitenkin selvää, että jokainen teki itse päätöksen omalla kohdallaan. Kaikki myötätunto sairastuneille ja heidän perheilleen, mutta syyllisen etsimisen sijaan voisi energian suunnata lapsen hoitamiseen, eräs kirjoittaa.

- Pahoittelut sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen. Mutta 1. Rokote oli vapaaehtoinen. 2. Vanhemmat itse tekivät päätöksen oman lapsensa rokottamisesta. 3. Oli tiedossa että kyseessä on uusi ja testaamaton rokote. 4. Internetissä oli paljon tietoa rokotteen vastaisuudesta. - näillä tiedoilla päätin jättää lapseni rokottamatta, toinen kertoo.

- Kamala asia, mutta eihän sitä missään vaiheessa oltu tutkittu, joten onhan se selvää, että siitä jotain haittavaikutuksia tulee. Ymmärrän toki, että monella vanhemmalla oli ristiriita, mitä tehdä. Itse en ottanut rokotetta, enkä lapselleni sitä ottaisi. Kaikki uudet rokotteet, joita ei ole tutkittu, on epäilyttäviä. Kannattaa miettiä tuota hommaa ihan maalaisjärjellä.

"Entä jos rokotuksia ei olisi annettu?"

Rokotusskandaalin kuohuessa jotkut nostavat esiin myös sen, että jälkiviisaus on paras viisaus. Moni heistä ymmärtää muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannan, jonka mukaan rokotuspäätös tehtiin pandemian kynnyksellä, sen aikaisen parhaan tiedon varassa.

- Isän huoli lapsesta on ymmärrettävä. Mutta jos se pandemia olisi ollut niin ankara kuin aluksi näytti ja rokotuksia ei olisi saatu tai ne olisivat viivästyneet, niin kuinkahan monta kymmentä tai sataa vastaavaa isää olisi vaatimassa samaa tahoa tilille ja vastuuseen kuolleista?, yksi lukija kysyy.

- Tervettä järkeä, ihmiset, peliin! Ei kaikesta voi toisia syyttää. Kyllä rokote on aina tietoinen riski. Aina voi tulla komplikaatioita. Tällä kertaa siitä tuli narkolepsiaa, toisaalla voisi tulla halvauksia, taikka yliherkkyystapauksessa kuolema, rokotteesta riippuen.

- Valitettavaa, mutta kuitenkin rokote esti useita lapsia sairastumasta sikaflunssaan. Kumpi on pahempi: 100 narkolepsiatapausta vai 10 sikaflunssaan kuollutta lasta?

- Tuskin kukaan on tahallaan tehnyt mitään. Mutta tapahtunut on tosi ja lapselle/perheelle on annettava potilasvahinkokorvaus ja kaikki tarvittava tuki mitä tarvitsette. Korvaukset eivät paranna lasta ja se on laiha lohtu, mutta elämä jatkuu, eräs kirjoittaa.

- Onko virkamiehen paras suoja edelleen olla tekemättä mitään, niin ei tule tehtyä virhettä?, kyselee toinen.

Miten käy tulevien rokotuskampanjoiden?

Arkkiatri Risto Pelkonen on sanonut toivovansa, että rokoteskandaali ei horjuttaisi kansalaisten luottamusta suomalaiseen terveydenhuoltoon. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että luottamus rokotukseen horjuu ainakin jonkin aikaa.

Tätä näkemystä tukee muutamat lukijoiden kommentit.

- Eipä ihan äkkiä tule sellaista rokotuskampanjaa, johon minun perheeni osallistuu, sanoo eräs lukija.

- Tuli rokotettua omat lapset. Ahdistaa kyllä kovasti ajatus, että hekin olisivat voineet sairastua pahasti. Kyllä meni kerrasta luottamus suomalaisten viranomaisten asiantuntemukseen ja vastuunkantoon näissä asioissa. Eivät kyllä lapset saa enää yhtään ainoaa "ylimääräistä" rokotetta, toinen kirjoittaa.

Kommentit on poimittu mtv3.fi-sivustolla julkaistujen uutisten kommentointiosioista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat