Mahdollisuudet pelastaa keskipitkän matkan ydinohjuksia rajoittava INF-sopimus vähenevät päivä päivältä, varoitti sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantaina.
Hänen mukaansa neuvotteluissa Venäjän viranomaisten kanssa ei ole tapahtunut läpimurtoa.
Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä INF-sopimuksesta ja syyttäneet toinen toistaan sopimuksen loukkauksesta. Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin vuonna 1987 allekirjoittama sopimus kieltää 500–5 500 kilometriä kantavat, maalle sijoitetut ballistiset ja risteilyohjukset.
Yhdysvallat on sanonut lopettavansa sopimuksen noudattamisen 2. elokuuta, ellei Venäjä tuhoa kiisteltyä uutta ohjusjärjestelmäänsä, jonka Yhdysvallat ja Nato sanovat rikkovan sopimusta.
Venäjän mukaan sen uuden risteilyohjuksen kantama on enintään 480 kilometriä eli se jää 20 kilometriä alle sopimuksessa kielletyn kantomatkan. Venäjän asevoimat esitteli kiisteltyä 9M729-ohjusta ulkomaisille toimittajille ja sotilasasiamiehille tammikuussa.
"Ei näkyvissä mitään merkkejä"
Naton edustajat ovat neuvotelleet Venäjän viranomaisten kanssa sopimuksen pelastamisesta.
– Emme nähneet minkäänlaisia merkkejä siitä, että Venäjä olisi halukas palaamaan INF-sopimuksen piiriin, Stoltenberg sanoi.
Hänen mukaansa sopimus on vaarassa ainoastaan "Venäjän rikkomuksen" takia.
Venäjän neuvottelijat sanoivat lausunnossaan, että "yritykset sysätä syy INF-sopimuksen kuolemasta Venäjän niskaan ovat perusteettomia".
– Me emme aio sijoittaa Eurooppaan tai muualle vastaavia ohjusjärjestelmiä ellei Yhdysvaltain keskipitkän ja lyhyen matkan ohjuksia sijoita sinne, venäläisneuvottelijat sanoivat lausunnossa.
Stoltenbergin mukaan vielä on aikaa INF-sopimuksen pelastamiselle.
– Vuonna 1987 Venäjä kykeni tuhoamaan keskipitkän matkan risteilyohjukset muutamassa viikossa. Koska tämä onnistui aiemminkin, se on nytkin mahdollista muutamassa viikossa, Stoltenberg sanoi.