Naton ydinaseharjoitus alkaa maanantaina, Suomi tiettävästi mukana

Vuosittain järjestettävä Naton ydinaseharjoitus Steadfast Noon alkaa ensi maanantaina. Myös Suomi on niissä tiettävästi mukana

Naton pääsihteeri Mark Ruttevahvisti ajankohdan Lontoossa tavattuaan Britannian pääministerin Keir Starmerin Lontoossa torstaina.

Rutten mukaan harjoituksessa on mukana yli 60 lentokonetta ja se keskittyy Britanniaan, Belgiaan ja Hollantiin sekä Pohjanmeren alueelle. 

Oman puolustuksen harjoittelu ja kehittäminen on tärkeää, jotta vihollinen tietää Naton kykenevän vastaamaan kaikenlaisiin uhkiin, Rutte perusteli.

Orpo Ylelle viime kuussa: Suomi osallistuu

Brittiläinen Key.Aero-ilmailusivusto kertoi elokuussa, että harjoituksessa on mukana myös Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjiä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylelle syyskuussa olevan päivänselvää, että Suomi osallistuu Naton jäsenenä myös ydinaseharjoituksiin.

Key.Aeron mukaan Ruotsi ei olisi mukana ydinaseharjoituksessa. Saabin Gripen-hävittäjiä on silti ilmeisesti mukana Tshekin ilmavoimista.

Nato on parin viime vuoden aika julkistanut tietoja harjoituksen pitopaikasta ja -alueesta sekä koneiden määristä, mutta ei listaa osallistuvista maista.

Käytännössä Steadfast Noonissa on kyse Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamien B-61-ydinpommien käytön harjoittelusta, tosin oikeita ydinaseita ei harjoituksissa Naton mukaan koskaan liikutella.

Suomen Horneteja eli F/A-18-hävittäjiä ei ole sertifioitu kuljettamaan ydinpommeja, joten suomalaisten mahdollinen osallistuminen rajoittuisi tavanomaisiin ilmavoimien tukitoimiin tai harjoitusvastustajana toimimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat